Kuršumlija kao skriveno mesto duše

Dr Igor Đurišić je naš priznati onkolog, specijalista opšte hirurgije i šef Odeljenja digestivne hirurgije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Rođen je u Beogradu ali je Kuršumlija skriveno mesto njegove duše. Njegovi preci su došli u ove krajeve iz Crne Gore davnih dana i naselili se u selu Merovac između Prokuplja i Kuršumlije, gde se i dan-danas nalazi njegova porodična kuća.

Rodbina s majčine strane živi u samoj Kuršumliji, u kojoj se ističe Crkva Svetog Nikole. To je prva zadužbina Nemanjića iz 12. veka. Podigao ju je Stefan Nemanja sa željom da mu to bude grobno mesto, što se iz određenih, istoriji dobro poznatih razloga nije desilo.

Posle Nemanjine smrti crkvu je nastavio da gradi Stefan Prvovenčani, a konačno ju je završio kralj Milutin.

Početkom 13. veka, kada je srpska crkva dobila autokefalnost, ustanovljena je Toplička eparhija sa centrom u manastiru Sv. Nikole.

Međutim, u 17. veku Turci su do temelja srušili crkvu i manastir. Sedamdesetih godina 20. veka crkvu je delimično obnovio Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Kad god boravi u ovim krajevima, dr Đurišić obavezno poseti čuvenu Đavolju varoš, koja se nalazi na obroncima planine Radan i na svega 20 km od Kosova. Ona sadrži 202 zemljane figure sa kamenim pločama na vrhu koje su nastale vekovnom erozijom tla.

To kaže nauka, ali ljudi vole mistične priče, tako da postoji više različitih legendi o tome kako je to čudo prirode „đavolja rabota", što naravno, privlači kako naše tako i strane turiste.

U celoj priči o Kuršumliji najlepša je neverovatna priroda, ekološki nezagađena, pa uopšte ne čudi što se dr Đurišić vrlo često, kad god mu to mnogobrojne obaveze dozvole, vraća svom kraju i skrivenom mestu svoje duše.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи