Opremanje dve hiljade digitalnih učionica u Srbiji

Za novu školsku godinu pripremljena je serija digitalnih udžbenika i materijala, a radi se i na opremanju dve hiljade digitalnih učionica, izjavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji, koju u Beogradu organizuje British Council.

Šarčević je rekao da Ministarstvo ima ambiciozne planove za sledeću godinu i kada je reč o budžetu i da planira uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.
„Namera Ministarstva je da učiteljske fakultete podigne na nivo pedagoških i formira određene master programe kako bi oni kojih ima najviše u sistemu i koji sada predaju samo do četvrtog razreda mogli da uđu u predmetnu nastavu", rekao je Šarčević.

Ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je ta zemlja u prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema. On je istakao da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unapredio proces digitalizacije obrazovanja.

Elvir Kazazović, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, kaže da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije ali da je dosta rađeno na edukaciji, kako nastavničkog kadra tako i učenika.

Usaglašene preporuke za digitalnu transformaciju

Predstavnici ministarstava prosvete regiona usaglasili su preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema. Te preporuke će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Evropska komisija procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine, a da trenutno 47 odsto stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz te oblasti. Statistika je još lošija u zemljama regiona.

Digitalizacija obrazovnog sistema podrazumeva uvođenje digitalnih veština uz algoritamsko razmišljanje i kodiranje, ali i razvoj nastavnog kadra, razvijanje programa za kontinuirano profesionalno razvijanje predavača, angažman poslodavaca u vezi sa obrazovnim sistemom.

Sastanak ministara bio je uvod u međunarodnu konferenciju „Nove tehnologije u obrazovanju", koju British Council organizuje peti put u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima predstave iskustva stečena upotrebom novih tehnologija u učenju, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво