Industrija krzna kao ekološki problem

Evropska komisija je utvrdila da se štavljenjem prirodne kože i krzna zagađuju mnogi prirodni resursi, a posebno ugrožava kvalitet vazduha. Zato se sve više ukazuje na činjenicu da je veštačko krzno jednako kvalitetno kao životinjsko, ali da je u etičkom i ekološkom pogledu ‒ daleko prihvatljivije. U sklopu lokalne kampanje „Za Srbiju bez krzna” i regionalnog projekta „Fur Free Forever” sledi niz događaja koji nastoje da šire upoznaju javnost sa tim problemom.

Prema podacima Evropske komisije, u proceduri štavljenja životinjske kože i krzna koristi se i do 300 različitih hemikalija. U pitanju su hemijska jedinjenja koja zagađuju zemljište i javne vodovode, te se stvaraju ogromne površine neobradivog zemljišta i kontaminirane vode. Evropska unija je upozorila na štetnost isparenja tih jedinjenja, koja umnogome ugrožavaju kvalitet vazduha.

Takođe, za potrebe te industrije crpu se naftna polja. Svetska banka navodi da se za proizvodnju jedne jakne od prirodnog krzna potroše 83 litra nafte, dok se za proizvodnju jakne od veštačkih materijala upotrebi 1,3 litra tog resursa.

Takođe, biološki otpad životinja sadrži visoku koncentraciju nitrogena i fosfora. Gasovi u životinjskom otpadu, kao i spaljivanje tela životinja, utiču na stepen zagađenosti vazduha. Evropska komisija je utvrdila da je zagađenje vazduha vodeća ekološka briga u procesu štavljenja kože i krzna.

U sklopu kampanje „Za Srbiju bez krzna" sledi niz događaja koji za cilj imaju informisanje javnosti o tom problemu. Na društvenim mrežama veliki broj ljudi pružio je podršku toj inicijativi.

Građani i građanke koji su zainteresovani da pruže podršku i detaljnije se informišu o ovom problemu moći će to da učine na konferenciji „Make Fur History", koja će se održati u prostorijama Medija centra u Beogradu, 7. juna, sa početkom u deset sati, gde će stručna lica iz oblasti ekologije, etike, zaštite i prava životinja i veterine održati niz predavanja na tu temu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво