Podeli ideju i poveži se

Da li je lako u tri minuta predstaviti temu doktorske disertacije?! Naravno da nije. Ipak, doktorandi-istraživači u oblasti društvenih i humanističkih nauka baš tako su predstavili svoje teze.

Kako bi se mladi istraživači bolje povezali, „Perform" ‒ projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, u saradnji sa programom Uneska MOST i Domom kulture Studentski grad, organizovao je događaj SHARE ‒ CONNECT ‒ IMPACT.

Na predstavljanju prihvaćenih teza iz društvenih i humanističkih nauka učestvovalo je dvadeset doktoranada. Prema rečima prof. dr Vladimira Vuletića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, istraživači u ovim oblastima nedovoljno komuniciraju.

„Ovo bi trebalo da bude mesto okupljanja tih mladih ljudi, da se upoznaju, da vide ko šta radi. Nadam se da će ovaj događaj da zaživi, da će narednih godina biti više učesnika i da će ovo postati svojevrsni sajam društvenih nauka".

Prof. dr Goran Milašinović, predsednik Komisije Uneska u Srbiji, rekao je za Internet portal Obrazovno-naučnog programa da program Uneska za unapređenje procesa donošenja odluka ‒ MOST ima za cilj stvaranje mreže mladih istraživača čija istraživanja treba da pruže korisne informacije donosiocima odluka.

Koje su teme interesantne mladim istraživačima u društvenim naukama? Razvoj „pametnih" gradova, rešavanje političkih sukoba, u kakvim gradovima žive najmlađi, kakve su sklonosti mladih na digitalnim medijima, život naših predaka...

Uglješa Vojvodić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu u svojoj doktorskoj tezi obrađuje nepoznata naselja na teritoriji Rasa, centra srednjovekovne Srbije. Osim saznanja kako se živelo, kako su žitelji formirali naselja, rezultat ovog rada biće i model uporediv s postojećim modelima naseljavanja u Evropi i Vizantiji. „Ova tema povezuje geografiju, geologiju, lingvistiku, arheologiju, istoriju. Želeo sam da stupim u kontakt sa kolegama iz drugih struka koji se bave sličnim temama, kako bih odgovorio na pitanja do kojih sam došao tokom dosadašnjeg istraživanja", rekao je Uglješa.

„Pametan" grad nas asocira na gradove koji su daleko odavde. Marija Vasilić, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, istraživala je koje od karakteristika „pametnih" gradova (stanovništvo, ekonomija, kvalitet života, upravljanje, informacione tehnologije i mobilnost, sredina) postoje u našim sredinama.

Videla je da postoje projekti pametnih gradova u Srbiji, ali nema mnogo istraživača. Prijavila se da učestvuje jer želi da drugi čuju da se neko bavi tom temom.

Deca nemaju svest o tome kako njihovo ponašanje na internetu utiče na bezbednost i privatnost, kao ni o tome šta marketinške agencije mogu sa informacijama koje ostavljaju prilikom boravka na društvenim mrežama, rekla je za Portal ONP-a Božana Mirkov, profesorka srpskog jezika i književnosti, doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Istraživanje je sprovela među tinejdžerima od 15 do 19 godina. „Zaključujem da ih prosto bacimo u taj prostor, bez ikakvih uputstava, a oni samo prihvataju i odgovaraju pozitivno na sve što se dešava. Decu treba da vodimo kroz digitalizaciju i da ih naučimo da se bezbedno kreću", istakla je.

Publika u Domu kulture Studentski grad glasala je za najinteresantnije predstavljanje. Među 236 glasova, najveći broj osvojila je doktorska teza Marije Malović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu o značaju igrališta za gradsku decu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи