Dan u koži obolelog pomoću mobilne aplikacije

Kako je biti u „nečijoj koži” ne možemo znati dok, makar simbolično, ne „obujemo njegove cipele”. Nositi cipele obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, makar one bile virtualne, nije lako niti prijatno. U to su se uverili učesnici humanitarne akcije „In their shoes”, među kojima je bila i autorka ovog teksta.

Osobe koje pate od tzv. zapaljenjskih bolesti creva jesu među nama. Ipak, naučile su da žive s njom, i nije ih lako primetiti. Smatra se da ih je u Srbiji približno 10.000. Međutim, u registru obolelih trenutno se nalazi svega 1.600 imena.

Registar obolelih pomaže da se bolest i oboleli učine vidljivim, rekao je Ljiljan Đaković, predsednik Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije. „Odskora se vodi evidencija, očekujemo da ćemo uskoro imati uvid u realan broj obolelih."

Jaki i dugotrajni bolovi u stomaku, dijareja, nagli gubitak kilograma ‒ to su neke od pojava koje prate akutnu fazu. Život bude lakši kada se pomoću imunosupresivne terapije smanji zapaljenje. Ipak, mora se stalno biti na oprezu, nikad se ne zna da li će hrana, stres ili nešto treće pogoršati simptome. Bolest najčešće pogađa mlade ljude i sprečava ih da se ostvare kako na poslovnom planu tako i na drugim poljima života.

U to kako izgleda život s bolešću uverilo se 15 osoba iz Srbije, i još 15 iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koristeći mobilnu aplikaciju koju je osmislila japanska kompanija „Takeda".

Aplikacija vam šalje upozorenja da imate bolove u stomaku, da vam je hitno potreban toalet... Pita vas šta ćete jesti za naredni obrok, upozorava na osnovu vaših odgovora da možete dobiti bolove. Povremeno vas podseća da razmislite (nakon nekoliko „hitnih" odlazaka u toalet, a vi ste na ulici ili u sred sastanka) kako se to odražava na vaš privatni i poslovni život.

Vaša reporterka je bila učesnica u humanitarnom izazovu „In their shoes". Išla je na posao, zbog „bolesti" nije mogla da odustane od svakodnevnih obaveza. Frustracija je glavno osećanje koje ju je pratilo tokom celog dana.

Svesna je i da ovo iskustvo nema ni delić težine onoga što oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa svakodnevno proživljavaju. Ali misli da bi za njihove lekare, medicinske sestre, poslodavce i članove porodice bilo korisno da makar virtuelno jedan dan budu u njihovoj koži. Da steknu više saosećajnosti. Tako bi ih bolje razumeli i mogli više da im pomognu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво