RTS na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji se na Beogradskom sajmu održava od 21. do 25. maja, biće predstavljen program Televizije Beograd i Radio Beograda koji su gledaoci i slušaoci imali prilike da gledaju i čuju u proteklih 60 godina.

U Hali 3 Beogradskog sajma od 21. do 25. maja trajaće interaktivna multimedijalna izložba pod nazivom "Dani televizije i radija na sajmu tehnike".

Pre 60 godina Beogradski sajam pozvao je Televiziju Beograd da demonstrira televizijski medij na 2. Sajmu tehnike. Iz tog Studija 23. avgusta 1958, emitovan je probni devetodnevni program Televizije Beograd, pa se taj datum uzima kao početak televizijskog medija u Srbiji. 

Posle 60 godina Beogradski sajam opet poziva Televiziju da svoj jubilej obeleži na 62. Sajmu tehnike a Televizija je pozvala svog vršnjaka Radio Beograd 2 da zajedno pokažu šta su radili a šta je auditorijum gledao/slušao u proteklih 60 godina.

Radno vreme štanda je od 11 do 18 časova, program od ponedeljka do petka. U petak, poslednjeg dana Sajma radno vreme je od 11 do 16 časova.

Godine 1958. u sklopu izgradnje novog Beogradskog sajma, čiji je posleratni rad obnovljen prethodne 1957. godine, projektovana je zgrada za Televizijski studio. Kada je zgrada bila gotova, u jesen 1958. godine, bio je to prvi objekt ne samo u Jugoslaviji, nego i u većem delu Evrope projektovan i izgrađen isključivo za potrebe televizije.

Izložba se sastoji iz tri celine.

Televizija se predstavlja sa desetak većih i manjih uređaja iz najranijih godina rada – prva elektronska kolor kamera, najstarija filmska kamera, prenosni magnetoskop, prvi TV aparat...

U improvizovanom studiju prvog TV Dnevnika posetioci će u ulozi spikera moći pred kamerom da čitaju tekstove o televizijskom programu, tehnici i raznim zanimljivostima iz dnevnih novina i nedeljnika iz najranijih godina rada Televizije Beograd.

Studio će raditi u utorak 22. maja od 15 do 17 časova, u sredu, četvrtak i petak od 12 do 16 časova.

Radio se predstavlja sa desetak manjih i većih uređaja iz ranih godina, a u improvizovanom studiju poznati novinari i voditelji radio programa Radio Beograd 2 razgovaraće sa posetiocima i snimati te razgovore koji će odložno moći da se slušaju.

Posetioci će moći da čuju originalne snimljene efekte, da slušaju legendarne radio-drame sa originalnih magnetofonskih traka, da pogledaju omote ploča koje su izmenile istoriju odnosa radija i muzike, ali i da se okušaju kao glumci u kreiranju radio-drame ili kao voditelji kultne emisije "Tup-tup".

Studio RB 2 će raditi u utorak, 22. maja i u četvrtak, 24. maja od 14 do 18 časova.

Bioskopski kutak

Trezor će prikazivati izbor iz sopstvene produkcije, svakog dana od 11 do 18 časova

RTS Planeta će predstaviti multimedijalne platforme i mogućnost biranja programskog sadržaja na njoj, u utorak 22, sredu 23. i četvrtak 24. maja od 16 do 18 časova.

Specijalni program zakazan je i za utorak, 22. maja u 12 časova – "Turistička tura" sa vodičima (srpski i engleski) od Hale 3 do Televizijskog Studija koji je i posle 60 godina aktivan.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća počinje s radom u ponedeljak 21. maja, a trajaće do petka 25. maja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво