Danska bajka u Pančevu

„Sve što pogledaš može se pretvoriti u priču… možeš da napraviš priču od svega što dodirneš” ‒ govorio je Hans Kristijan Andersen, čuveni danski pisac, čije su bajke obeležile odrastanje mnogih. I kao da su te njegove reči oblikovale atmosferu 7. Bijenala umetničkog dečjeg izraza ‒ BUDI u Pančevu, na kome deca stvaraju kroz igru, ples, glumu i pesmu a umetnici hrane njihovu radoznalost i maštu uz brojne edukativne i kreativne programe i predavanja. Ove godine podršku i inspiraciju im pruža Kraljevina Danska ‒ evropska kolevka koja poznaje tajnu sreće.

Da deca snagom želje i mašte zaista mogu dosegnuti čitav svet, pokazuje i manifestacija koja već godinama omogućava najmlađima da stvaraju, uče i druže se uz kulture čitavog sveta. Reč je o Bijenalu umetničkog dečjeg izraza (BUDI), koje u Pančevu od 2006. godine priređuje najmlađima jednomesečni praznik posvećen slobodi i bogatstvu stvaranja.

Ove godine BUDI je posvećen umetnosti igre i tako jednostavnim, a svemogućim ‒ „lego" kockama. Naziv magičnih kocaka nastao je od dve danske reči „leg godt", što u prevodu znači „lepo se igraj" ‒ i baš to je i moto kojim se vodi 7. BUDI. Danska je ovogodišnji gost-domaćin festivala pa će deca sve do 11. juna moći da otkrivaju vrednosti njene kulture, pa i čuju kako čudesni svet Andersenovih bajki zvuči na izvornom, danskom jeziku.

U razgovoru sa Snežanom Ćuruvijom, umetničkom direktorkom festivala, bliže smo se upoznali sa bogatim programom i vizijom Bijenala umetničkog dečjeg izraza.

Šta je to što ovu manifestaciju izdvaja od drugih festivala posvećenih deci?
‒ BUDI ‒ Bijenale umetničkog dečjeg izraza je jedinstvena manifestacija koja se svake druge godine održava u Pančevu, traje mesec dana i obuhvata različite segmente: pozorište, muziku, vizuelne umetnosti, film, književnost, ekologiju, humanitarne akcije, edukaciju za decu, roditelje i sve one koji se bave decom. Odrasli umetnici i profesionalci stvaraju zajedno s decom, potpuno ravnopravno, prenoseći im svoje iskustvo i znanja, a istovremeno od njih dobijaju inspiraciju. Organizujemo jednako i dečje programe i programe za decu, a naš moto je ZA decu, OD dece i SA decom. Festival ima međunarodni karakter i predstavlja kulturu i stvaralaštvo za decu različitih zemalja, a u tome nam pomažu ambasade zemalja koje se nađu u ulozi gosta-domaćina. Do sada smo predstavili kulture Kube, Mađarske, Japana, Švedske, SAD i Velike Britanije, a ove godine akcenat je na danskoj kulturi.

Na koji način se na manifestaciji mogu videti i osetiti prisustvo i duh danske kulture?
‒ Danska je poznata kao zemlja najsrećnijih ljudi i pokušali smo da kroz BUDI našoj deci, roditeljima, nastavnicima i publici prenesemo njihov recept za srećnije detinjstvo. Deca iz škole „Jovan Jovanović Zmaj" iz Pančeva su pod mentorstvom profesora razredne nastave Predraga Starčevića predstavila dansku kulturu svojim vršnjacima, publici i ambasadoru Danske u Srbiji, Nj. e. gospodinu Andersu Kristijanu Hougoru, koji je svečano otvorio 7. BUDI.

Zahvaljujući divnoj saradnji s celim timom Ambasade Danske, u okviru festivala BUDI predstavili smo izložbe o Danskoj, predstave inspirisane motivima Andersenovih bajki, najnovija danska filmska ostvarenja za decu i mlade, savremenu dansku književnost i posebno se radujemo što će naša publika imati prilike i da čuje odlomke Andersenovih bajki na jeziku na kom su originalno i napisane. Duh danske kulture prenećemo i u vidu autentičnog danskog bicikla koji će Ambasada Danske uručiti dobitnici Gran-prija 7. BUDI međunarodnog konkursa Emi Mijović, desetogodišnjoj devojčici iz Beograda.

Upoznavanje drugih kultura otvara nove vidike, širi interesovanja. Kako deca reaguju na običaje i umetnost drugih zemalja?
‒ Deci su kulture drugih zemalja posebno zanimljive, interesuje ih kako žive njihovi vršnjaci, kako izgledaju njihove škole, igračke, kako provode slobodno vreme. Kroz radionice i druge programe imaju prilike da steknu uvid u običaje, tradiciju i savremen način života dece iz drugih kulturnih sredina.

Budući da se festival organizuje 7. put, koliko oblikuje dečju kulturu i stvaralaštvo u Pančevu (i regionu)? Da li se primećuju određeni rezultati u reakcijama dece, ali i čitave zajednice?
‒ Prvi BUDI je održan 2006. godine i od samog početka učinio je da Pančevo postane centar dečjeg sveta tokom mesec dana. U okviru festivala redovno sarađujemo sa predškolskim ustanovama i školama, sa drugim institucijama kulture, ne samo iz Pančeva već iz celog regiona i mnogo šire. Učesnici i gosti prvog Bijenala sad već nižu profesionalne uspehe u raznim sferama života, a s radošću se sećaju programa koje su izveli ili posetili na njemu.

Nove generacije se uključuju u svako sledeće izdanje festivala i donose nove kvalitete. Nama je to izazov da stalno unapređujemo program i aktivnosti koje organizujemo. Deca to prepoznaju i njihovi osmesi su najveća nagrada za nas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи