„Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“

U svečanom ambijentu sale hotela „Moskva”, 16. maja zvanično je predstavljena knjiga Đorđa Randelja „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” u izdanju na engleskom jeziku. Promociji knjige prisustvovali su mnogobrojni poštovaoci lika i dela patrijarha Pavla, koji su sa uživanjem slušali izlaganja govornika o knjizi, njenom sadržaju i autoru, kao i o anegdotama koje su proizašle iz susreta sa patrijarhom Pavlom.

Promocija knjige neobičnog naslova obradovala je poštovaoce lika i dela blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Knjigu je napisao poznati novinar, publicista i književnik Đorđe Randelj u čast stogodišnjice patrijarhovog rođenja.

Patrijarh Pavle bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine. Bio je izuzetna ličnost koja je u novijoj srpskoj istoriji ostavila neizbrisiv trag. Krasili su ga skromnost, poštenje, mudrost i pristupačnost čoveka iz naroda.

Knjiga „Patrijarh Pavle ‒ svetac kojeg smo poznavali" objavljena je na srpskom jeziku tokom protekle godine, a nedavno je promovisana i na engleskom jeziku. Njen autor Đorđe Randelj rekao je tim povodom: „Namera ove knjižice je da srpski narod konačno sazna ili bar nasluti kakav je duhovni vođa patrijarh Pavle".

Prvo izdanje knjige štampano na engleskom jeziku zasluga je izdavača Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve i Visoke škole modernog biznisa.

O knjizi su govorila velika imena srpske književnosti.

„Lepim i uzvišenim povodom smo se okupili i dobro je što je knjiga ugledala svet na lepom svetskom jeziku. Naš patrijarh je govorio malo, ali kratko, jasno i razgovetno.Toga se u svojoj knjizi dršao i autor knjige. Nadam se da će čitaoci u ovoj knjizi naći ono što im je autor poručio", istakla Vida Ognjenović, predsednica srpskog i potpredsednica međunarodnog PEN centra.

„Sigurno da je samo pitanje vremena kada će patrijarh Pavle biti prenesen na ikonu. Kaže se da su slavni oni ljudi oni o kojima ima mnogo anegdota, a o patrijarhu ih ima sve više. On je bio najubedljivija ličnost sa merom vere. U svojoj skromnosti bio je vedrog duha. Njegova naracija bila je rafinirana i iz knjiga", ukazao je Matija Bećković.

No možda su najslikovitije reči samog autora: „Patrijarh Pavle govorio je ono što je mislio i radio ono što je govorio. Bio je nižeg rasta, ali je nadrastao i najvišeg od nas. Uzdigao se iznad zemlje koju je neizmerno voleo, i ponosno stajao na vrhu institucije kojoj je posvetio svoj vek i svoju ljubav. Srbi su ga voleli, vernici drugih religija cenili, a neprijatelji poštovali".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи