Maj je mesec matematike

„Maj mesec matematike" (M3) otvoren je sedmi put zaredom u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU. Manifestacija koja za cilj ima popularizovanje matematike trajaće do prvog juna.

Ovogodišnji „M3" je posvećen algoritmima i nosi naziv „Matematika, problem rešen". Manifestacija će kroz skup svakodnevnih radionica i naučno-popularnih predavanja, uz izložbu „Algoritmi od kuhinje do berze" posetioce uvesti u čudesni svet matematike.

„Maj mesec matematike" se ove godine održava na četiri lokacije u Beogradu.
Prolaznici svih generacija imaće priliku da se zabave uz matematičke zadatke u vidu društvenih igara u Knez Mihailovoj ulici nadomak Kalemegdana, gde će moći da igraju popularne mice, kao i igrice četiri u nizu i iks-oks.

Na platou ispred Tržnog centra „Rajićeva" biće organizovana i izložba o algoritmima i njihovoj primeni u svakodnevnom životu. Na Trgu republike, 26. maja, odigraće se uzbudljivo takmičenje u slaganju Rubikove kocke, a u Naučnom klubu će se tokom manifestacije svakog radnog dana organizovati radionice za decu školskog i predškolskog uzrasta. Brojna predavanja na raznovrsne teme održaće se u Naučnom klubu Beograd, Muzeju nauke i tehnike i Matematičkom institutu SANU.

Matematika kao igra i strast

Aktivnosti posvećene matematici organizovaće se u još 14 naučnih klubova i više od 20 gradova širom Srbije, sa višenedeljnim izložbama u gradskim galerijama, postavkama na trgovima i šetalištima, programima u školama, predavanjima i radionicama. Programi su namenjeni svim uzrastima, mališanima u vrtićima i deci školskog uzrasta, a raznovrsna naučno-popularna predavanja i društvene igre vikendom zaintrigiraće i odrasle.

„Kroz M3 izmeštamo matematiku iz amfiteatara i učionica i predstavljamo je onakvom kakva ona zapravo jeste ‒ kao igru i strast!", poručuju organizatori događaja.

Istražite više o programu manifestacije „Maj mesec matematike": http://m3.cpn.rs/

Priredila Dragana Daničić

broj komentara 0 pošalji komentar