Na 58. mašinijadi u Bugarskoj najbolji studenti iz Beograda

Tradicionalna manifestacija koja okuplja studente, nastavnike i saradnike mašinskih fakulteta s prostora bivše Jugoslavije ‒ Mašinijada, ove godine je održana od 30. aprila do 5. maja u Sunčevom Bregu u Bugarskoj. Na 58. smotri studenata mašinstva učestvovalo je 13 mašinskih fakulteta s prostora bivše Jugoslavije ‒ iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Kosovske Mitrovice, Zenice, Mostara, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Podgorice, Banje Luke i Trebinja.

Budući mladi inženjeri nadmetali su se u naučnim i sportskim disciplinama. Najbolji među najboljima bili su studenti beogradskog „Mašinca", koji su zauzeli prvo mesto u generalnom plasmanu takmičenja. Izuzetne rezultate pokazali su i studenti Mašinskog fakulteta iz Banje Luke, koji su zauzeli drugo mesto, kao i kolege sa Mašinskog fakulteta iz Niša, koje su osvojile treće mesto.

„Ponosni smo na rezultate koje su naši studenti postigli u znanju i sportu, jer to doprinosi podizanju ugleda fakulteta", izjavio je za Internet portal RTS-a prof. dr Ljubodrag Tanović, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta u Beogradu. On je naglasio da je delatnost visokog obrazovanja od posebnog interesa za Republiku Srbiju, što podrazumeva da i naše obrazovanje mora biti deo jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja.

U obezbeđivanju i unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja, promovisanju kulture kvaliteta i samovrednovanju, najvažnije mesto pripada studentima i njihovim aktivnostima u vezi sa kvalitetom nastave i ostvarivanjem prava koja im pripadaju na fakultetu.

„U tom smislu, ponosni smo na Studentski parlament, koji organizuje niz aktivnosti kao što su Career Info, međunarodna razmena studenata, Kongres studenata tehnike, kursevi stranih jezika i studentska takmičenja i mašinijade. Zajednica organizacija studenata mašinstva je ove godine prvi put realizovala Mašinijadu van prostora zemalja bivše Jugoslavije, kao i do sada veoma uspešno", istakao je prof. Tanović. Turnir u znanju bio je dobra prilika za fakultete da vide na kom nivou se nalaze i kojim veštinama vladaju njihovi najbolji studenti.

Reprezentacija Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je u ovoj takmičarskoj disciplini osvojila prvo mesto iz mašinskih elemenata (Milena Radovanović i Radovan Đurović), mehanike (Jagoš Stojanović i Luka Miličić), mehanike fluida (Milutin Vinulović i Milan Gligorijević), termodinamike (Marija Bašić i Igor Radojčić), matematike II (Luka Miličić i Bogdan Kuljanin). Studenti MF-a su postigli izuzetne rezultate i u drugim naučnim disciplinama. Antonina Vukobrat i Antonina Antonić bile su druge na takmičenju iz matematike I, a Predrag Pavlović i Petar Teomirović zauzeli su visoko drugo mesto iz otpornosti materijala. Postignuti rezultati obezbedili su im i prvo mesto na takmičenju u znanju.

Iza ovog uspeha stoji tim mladih profesora i asistenata Mašinskog fakulteta koji svake godine pripremaju tim „Mašinca" za takmičenje u naučnim disciplinama ‒ prof. dr Aleksandar Obradović, prof. dr Milan Gojak, doc. dr Aleksandar Pejčev i asistenti dr Ana Petrović, Aleksandar Dimić, Milan Raković i Rada Mutavdžić.

Sportsko takmičenje u Bugarskoj obuhvatalo je šest disciplina - futsal, košarku, odbojku, rukomet, stoni tenis i šah. Fakulteti su se takmičili u svim sportovima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Studenti beogradskog „Mašinca" su i u ovoj takmičarskoj disciplini pokazali izuzetan uspeh, što je rezultiralo prvim mestom u sportu.

Ženska selekcija MF-a je osvojila prvo mesto u futsalu, košarci, rukometu i šahu. Njihove kolege su briljirale na takmičenju u rukometu, gde su osvojili prvo mesto, a muška selekcija MF-a bila je uspešna i u ostalim sportskim disciplinama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи