Otkrij EU

Tinejdžeri iz Evropske unije moraće da pokažu koliko poznaju evropsku istoriju i kulturu da bi dobili besplatne karte za međunarodnu železnicu „interrejl” kada napune 18 godina. Oko 15.000 osamnaestogodišnjaka moći će da učestvuje u programu „Otkrij EU” (Discover EU) za koji je Evropska komisija odobrila dvanaest miliona evra. Cilj programa, koji će se realizovati na leto, jeste otkrivanje kontinenta, upoznavanje evropske kulturne baštine i povezivanje s drugim Evropljanima.

Evropska komisija je, na predlog Evropskog parlamenta, namenila dvanaest miliona evra za program za 2018. godinu i predložila da se iz narednog budžeta EU za period od 2021. do 2027. izdvoji još sedamsto miliona evra.

Evropski poslanici su 2017. usvojili predlog kojim se od Komisije traži da svakom Evropljaninu za 18. rođendan pokloni besplatnu interrejl kartu. EK je, međutim, procenila da bi za predlog Parlamenta bilo potrebno 1,6 milijardi evra i da bi to bilo preskupo. Umesto toga će oko 15.000 tinejdžera dobiti vaučere za putovanje u vrednosti od 255 evra.

Konkurs će biti otvoren u junu, a putovanje može da traje do 30 dana, u periodu od jula do septembra. Uslov je da učesnik programa put počne u jednoj od članica EU i da poseti jednu do četiri prekogranične destinacije i makar jedno mesto s liste evropske kulturne baštine.

Svi kandidati će učestvovati u onlajn takmičenju, a zvaničnici EK će izabrati učesnike programa na osnovu njihovih odgovora na šest pitanja o evropskoj kulturi, geografiji i istoriji. Jedan evropski zvaničnik je rekao da će odgovori na većinu tih pitanja moći lako da se nađu pretraživanjem na Guglu.

Komisija planira da preko društvenih medija promoviše program među različitim grupama potencijalnih kandidata.
„Zaista želimo osobe različitog porekla i posebno one koje ne mogu da putuju", rekao je izvor iz EK.

Nemački poslanik Manfred Veber, lider Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu koji se snažno zalaže za taj projekat, opisao je predlog EK kao način da se „evropskom narodu pokaže da je EU mnogo više od mašine za pravljenje zakona".

Veber želi da se program „Otkrij EU" sada proširi i da postane „realnost za sve Evropljane koji pune 18 godina".

Besplatne karte za sve

U međuvremenu kampanja Fri interrejl, čije se pristalice zalažu za program besplatnih karata za putovanja vozom za sve mlade Evropljane, dobija na snazi, čime i raste pritisak na EU.

Ta kampanja ima podršku umetnika, političara, privrednika, prenosi Ouest-France.

„Naš predlog je jednostavan: svi evropski građani dobijaju interrejl vaučer na 18. rođendan. Vaučer će važiti šest godina i moći će da se koristi mesec dana u bilo kom trenutku u tom periodu", navode iz kampanje.
Trenutno takva karta za putovanja košta mlade (uzrasta od 12 do 27 godina) 510 evra.

S obzirom na to da „samo mali deo mladih Evropljana" ima koristi od programa poput „Erazmusa" ili Evropskog volonterskog programa, karta sistema interrejl svakom bi dala „privilegiju da se sretne sa evropskim susedima i upozna druge kulture i tako doprinese koheziji u EU", naveli su potpisnici kampanje.

Kampanja je inače delo dvojice Nemaca. Martin Šper, star 31 godinu, i Vinsent-Imanuel Her, star 29, pokrenuli su kampanju pre četiri godine. Oni smatraju da „evropska ideja zavisi od interakcije njenih građana".
Stoga su pokrenuli kampanju da svi osamnaestogodišnjaci iz EU dobiju besplatne karte interrejl. Njihovu peticiju „Spasavanje Evrope? Pošaljite mlade iz EU da putuju! #FreeInterrail" potpisalo je oko 40.000 ljudi.

Potpisnici kampanje smatraju da je budžet od dvanaest miliona evra za ovu godinu „dobar početak", ali su pozvali Komisiju da proširi inicijativu „na sve mlade ljude u EU".

Kritike razočaranih

Program je, međutim, izazvao i kritike zbog budžetskog izdatka od sedamsto miliona evra.

Evropski forum mladih saopštio je da je veoma razočaravajuće to što Komisija planira da preusmeri fondove ka besplatnom putovanju umesto ka programu „Erazmus".
Naredni sedmogodišnji plan budžeta predviđa dvostruko više novca za „Erazmus", ali Forum mladih smatra da je sadašnja sredstva potrebno udesetostručiti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво