Alge ‒ proizvođači kiseonika

Kiseonik koji udišemo iz Zemljine atmosfere najvećim delom je poreklom iz procesa fotosinteze algi. Svaki peti put kada udahnemo, objašnjavaju naučnici, to je kiseonik koji direktno može da se poveže sa mikroalgama, što znači da su ‒ u pogledu globalnog doprinosa ‒ važne koliko i tropska prašuma.

S obzirom na to da je jedan od najvećih problema današnjice upravo zagađenost vazduha, zanimalo nas je da li alge mogu biti jedno od potencijalnih rešenja tog problema i na koji način.

„Alge jesu producenti kiseonika i nalaze se svuda oko nas. Imamo ih na fasadama kuća, krovovima, kori drveća, površini zemlje, betona. Možda ljudi ne znaju ili ne primećuju, ali one učestvuju u proizvodnji kiseonika. Međutim, zagađenje vazduha se ne može rešiti samo proizvodnjom kiseonika. Potrebno je ne zagađivati vazduh zagađujućim supstancama, jer alge ih ne mogu izolovati u potpunosti iz vazduha", kaže prof. dr Gordana Subakov Simić, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Alge su u prirodi široko rasprostranjena i značajna grupa organizama. Zahvaljujući njihovoj aktivnosti, obezbeđeni su uslovi da živi svet koji nas okružuje danas, započne svoju evoluciju. Alge igraju ključnu ulogu kao bioreaktori u proizvodnji hrane, hemijskih supstanci, goriva, pa je njihova upotreba u biotehnološkim istraživanjima veoma značajna.

„Proizvodnja algi se uvek isplati energetski i ekološki, zato što su to organizmi koji ne zahtevaju mnogo trošenja resursa i energije. To jeste tajna, u stvari, ko će prvi pronaći mehanizam da za najkraće vreme i na najmanjoj površini, odnosno zapremini, dobije najveću biomasu koja može biti ekološki isplativa", navodi prof. Subakov Simić i dodaje da zasad ne postoje rešenja koja su dovoljno dobra da bi se ekonomski isplatila i da bismo imali samo gorivo iz algi.

„Smatram da ne treba da zagađujemo prirodu, pa onda ne moramo ni da je lečimo, a ne da nalazimo rešenja kako da izlečimo nešto što smo već uništili", zaključuje prof. dr Gordana Subakov Simić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи