Život kao šampanjac

U potrazi za zdravijim životom, naučnici pokušavaju da različitim analizama i istraživanjima pokažu šta bi našem zdravlju moglo da prija.

Nekoliko studija je ukazalo na to da konzumiranje penušavih vina, šampanjca, proseka može da ima povoljan uticaj na rad srca. Te studije pokazuju da se umerenim konzumiranjem te vrste alkohola poboljšava cirkulacija, jačaju krvni sudovi, i to zbog činjenice da ta pića sadrže polifenole koji se nalaze u crnom i belom grožđu.

Međutim, nedavno su rađene nove analize u Velikoj Britaniji. Istraživanja su pokazala da nema sumnje da su polifenoli izuzetno dobri za srce, ali treba razmisliti u kom obliku ih unositi.

Polifenoli jesu antioksidansi. Njih zaista sadrže neka od naših omiljenih pića i jela, poput vina i čokolade. Zbog toga se njihovo konzumiranje ne odbacuje u potpunosti jer je dokazano da imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje, ali ne i dovoljno. Zato stručnjaci preporučuju da polifenole unosimo u organizam tako što ćemo više konzumirati voće i povrće.

Sve ono što se vekovima znalo, i što je sačinjavalo zdravu ishranu, pre svega mediteransku, sada je i eksperimentalno dokazano.

Priredila: Jasmina Vujnović Milošević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво