Neandertalci su brinuli o svom zdravlju

Ako je neko primitivan i glup, često ga nazovemo „neandertalcem“. Ljudi najčešće doživljavaju neandertalce kao primitivne i okrutne srodnike modernog čoveka, ali novo istraživanje pokazuje da su ‒ nasuprot opšte uvreženom mišljenju ‒ neandertalci bili saosećajni, vešti i organizovani.

Novo istraživanje Univerziteta u Jorku ukazuje na to da su neandertalci, pored saosećanja i znanja, imali i donekle organizovan zdravstveni sistem. Brinuli su o povređenim i bolesnim članovima svoje zajednice, bez obzira na težinu njihovog stanja i bez lične koristi. U slučajevima dugog oporavka, negovali su nemoćne koliko god je bilo potrebno.

Dodatno, istraživanje je pokazalo da su bili sposobni i za složenije medicinske procedure. Naravno, ta „složenost" nije ono na šta danas pomislimo kada govorimo o medicinskim zahvatima, ali je iznenađujuća s obzirom na uslove u kojima su živeli.

Arheolozi su otkrili da je većina povređenih osoba preživela teške traume. Zanimljivo je i da neandertalci nisu umirali usled komplikacija ‒ uspevali su da se oporave dovoljno da bi nastavili da žive normalnim, uobičajenim životom.

To znači da su neandertalci znali da se izbore sa groznicom, infekcijama, održavali su zavidni nivo higijene i koristili masažu. Istraživači su posebnu pažnju posvetili jednom neandertalcu koji je umro između 25. i 40. godine života.

Njegovo zdravlje bilo je izuzetno loše, jer je imao degenerativnu bolest kičme i ramena. Zbog toga, u poslednjoj godini svog života nije mogao da učestvuje u zajedničkim poslovima grupe. Ipak, uspeo je da živi još dvanaest meseci zahvaljujući drugim članovima grupe.

Vođa istraživanja dr Peni Spajkins istakla je da sličnost između zdravstvene zaštite kod neandertalaca i one koja se kasnije razvila kod modernog čoveka ima poseban značaj u istraživanju ove teme. „Mi tvrdimo da organizovana zdravstvena zaštita i briga za bolesne nisu karakteristične samo za savremenog čoveka, već imaju dugu evolucionu istoriju", dodala je.

Priredila: Tatjana Cvejić 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи