O jednostavnosti

Poezija i muzika. Nerazdvojne u antici, nerazdvojne u renesansi. Nerazdvojne, ispostavlja se, i u poetskom izražavanju savremenog doba, ako se pozivamo na sve vokalno-instrumentalne žanrove od početka dvadesetog veka (sa džezom i bluzom), preko poratnih rokenrol, sving, do današnjih rok, pop, pa i tehno formi i potformi.

A od iskona teče lekcija logična, a možda i paradoksalna: prosto deluje jače od komplikovanog. Dobra lekcija ima opštu važnost. A evo jedne iz „Osnova logike" Branislava Petronijevića: „Od dve hipoteze verovatnija je ona koja je prostija". Dopunimo: deluje verovatnije.

Deluje. Dejstvo. Šta je to? Jednostavna antiteza indiferentnosti. Toliko. Ako uđemo u analizu, evo nas ponovo u nepotrebnim komplikacijama, u Frojdu, Huserlu, Jungu, Fukou.

A da li umetnost uopšte mora da deluje? Mi danas (još) imamo umetnost, i imamo njenu dvorsku damu estetiku. I jedna i druga stide se svog perioda čednosti misleći, poput neke školarice, da nedostaci iskustva svedoče o nedostatku zrelosti.

Potpuno je razumljiva ta pojava. Ona je prirodna, i ne srećemo se s njom prvi put. Uvek je prisutna na pogrebu jedne stilske epohe - da ne kažemo kulture. Estetika tada usrdno plače kao profesionalna narikača pred očima indiferentnih posmatrača. Što veća indiferentnost, to dublji grob.

Da li prepoznajete simptome, tu negde oko sebe? Iz scena nekih manifestacija, sa muzičkih, filmskih, pozorišnih festivala? U nekim vremenima sadašnjim, u zemlji, na kontinentu svome i nekom drugom?

Zato pitanje umetničke emocije nije prvenstveno pitanje psihološko, čak nije ni estetsko. To pitanje je istorijsko. Putokaz opšte orijentacije, šifra raspoznavanja.

Emocionalno dejstvo ‒ rođendanska čestitka.

Indiferentnost ‒ rekvijem zaslužnima.

Mislite o tome. I odlučite se.

Ili se dograbite jednog od onih hamburgera topom ispaljenih u publiku, sa ovogodišnje dodele nagrada Američke filmske akademije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи