Nova studija - regeneracija moždanih ćelija

Posle oštećenja leve strane mozga bebe i mala deca mogu u potpunosti povratiti funkcije centra za komunikaciju. Moždani udar koji pogađa levu hemiferu vrlo često pogađa one oblasti mozga koje su zadužene za učenje i moć govora.

Ljudi koji su preživeli moždani udar neposredno pre ili odmah po rođenju u stanju se da relativno brzo kompenzuju oštećenje aktivacijom ćelija desne hemisfere na istom mestu na kojem se nalaze oštećene ćelije leve,pokazala je nedavna studija Američke Asocijacije za Naprednu Nauku.

Ovi pacijenti su, orema izveštaju, razvili normalne veštine komunikacije saopšteno je u mesečnom biltenu. Istraživanje je obuhvatilo dvanaestoro osoba starosne dobi od 12 -25 godina koji su imali moždani udar u istom regionu, neposredno pre ili odmah nakon porođaja.

Odrasle osobe pogođene moždanim udarom, često  izgube mogućnost govora kao i razumevanja reči. Skenirnje magnetnom rezonancom leve hemisfere srodnika pacijenata - subjekata studije, pokazalo je aktivnost u centru zaduženom za komunikaciju - što bi ukratko značilo da su u stanju da čuju i razumeju govor. Magnetna rezonanca kod pacijenata koji su u ranom detinjstvu preživeli moždani udar u ovom regionu pokazalo je identičnu aktivnost u istoj oblasti desne hemisfere .

Zaključak sugeriše da su ćelije desne strane potpuno preuzele funkciju koja se odnosi na komunikaciju - govor , razumevanje i čitanje. Odavno je ustanovljena činjenica da se oštećenje jedne oblasti mozga može na neki način kompenzovati. Vrlo mala deca obično pokazuju podjednaku aktivnost u obe moždane sfere. Vremenom oblast koja je zadužena za veštine komunikacije u levoj, postaje prirodno dominantna - što je posledica evolucije i strukture centara viših moždanih funkcija.

Kod moždanog udara u ranom detinjstvu nervne ćelije suprotne hemisfere mogu u potpunosti preuzeti  funkcije oštećenog regiona - u ovom slučaju oblasti u kom se nalazi centar za komunikaciju i da se tokom mlađeg životnog doba za te njih bez problema  specijalizuju.

priredila Nataša Goati Marković 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво