Voda kao trajno nasleđe

Omogućiti pristup svežoj pijaćoj vodi i obezbediti osnovne sanitarne uslove za sve ‒ globalni je zadatak koji su definisale Ujedinjene nacije. To je istovremeno i razlog što je Generalna skupština UN 1992. godine donela rezoluciju po kojoj se 22. mart svake godine obeležava kao Svetski dan voda.

Širom sveta Dan voda se ove godine obeležava pod sloganom „Odgovor je u prirodi". Vodno prirodno nasleđe u Srbiji štiti se u okviru sistema zaštićenih područja 70 godina.

Povodom Dana voda, stručnjaci Zavoda upućuju na relevantne informacije o tom važnom resursu u našoj zemlji:

Na teritoriji Srbije postoji više hiljada vodotoka čija ukupna dužina iznosi 65 980 km, ili prosečno 747 metara po kvadratnom metru. Gustina rečne mreže je veoma neujednačena i iznosi od 120 do 3 500 metara po kvadratnom metru. Padavine, kao jedan od najznačajnijih faktora vodnih resursa, neravnomerno su raspoređene, kako po prostoru tako i po vremenu.

U saopštenju povodom obeležavanja Dana voda podsećaju i na to da voda i vodne pojave (izvori i vrela, vodopadi i slapovi, ponornice, jezera, bare, ritovi, mrtvaje, potajnice, tresave, hidrografske tačke, vodni rezervati) predstavljaju trajno nasleđe jer se neprestano obogaćuju kruženjem u prirodi oplemenjujući životni prostor ljudi, zbog čega i zaštita hidrološkog nasleđa predstavlja zajedničku brigu svih nas.

"Osnovni resurs za snabdevanje stanovništva i industrije u Srbiji jesu podzemne vode, koje u ukupnom vodosnabdevanju učestvuju sa više od 90%, međutim, nisu u dovoljnoj meri iskorišćene i uglavnom se neracionalno troše", navode u Zavodu.

Potrebe, svest i mogućnosti

U krajevima koji oskudevaju upotrebljivim podzemnim vodama sve više se koriste rečne vode, odnosno voda iz veštačkih jezera. Voda pokriva 71% Zemljine površine, međutim, pijaća voda čini samo 2,5% svih vodnih resursa, koji se konstantno smanjuju zbog zagađenja i lošeg gazdovanja.

Stručnjaci Zavoda podsećaju da, iako se dugo verovalo da je voda neiscrpan resurs zbog svoje obnovljivosti, kriza vode postaje svetski problem i realnost. I dok se potrebe za vodom povećavaju, zalihe se smanjuju. Više od dva miliona tona otpada svakog dana baca se u potoke, reke i jezera. Ukoliko se takav trend nastavi, do 2025. potrebe za svežom vodom premašiće sadašnje raspoložive resurse.

Povodom obeležavanja Dana voda, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvuju na javnim tribinama, okruglim stolovima i stručnim sastancima kako bi se javnost što bolje upoznala sa značajem voda u 21. veku.

Javna tribina o stanju akvatičnih ekosistema u svetu i Srbiji organizuje se u Javnom akvatorijumu i tropikarijumu u organizaciji Centra za razvoj ideja a sastanak o održivom turizmu održava se u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи