Umetnost pantomime u Beogradu

Povodom obeležavanja Svetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin Prve svetske konferencije o pantomimi od 21. do 23. marta 2018. Manifestaciju organizuje Svetska organizacija pantomimičara u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Festivalom internacionalnog studentskog pozorišta FIST (Fakultetom dramskih umetnosti), Srpsko-korejskim informacionim pristupnim centrom i drugim partnerima.

Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje ne samo kod nas već i u svetu. Manifestaciju će uveličati čuvena imena svetske pantomime, među kojima je Ela Jaroševič, Francuskinja poljskog porekla. Ona vodi Evropsku akademiju za pozorište pokreta „Studio Maženi" u Parizu, a uspela je da u francusko radno zakonodavstvo uvede pojam „umetnik pantomime" i profesionalni sertifikat. Kuriozitet je da je ona i bivša supruga čuvenog Marsela Marsoa.

Karlos Martinez iz Barselone se već decenijama bavi pantomimom i putuje širom sveta nastupajući u predstavama koje imaju uglavnom klasične ili biblijske teme. Sa njim će doći i njegov agent iz Švajcarske koji će tako imati prilike da se upozna i sa mlađim pantomimičarima i novom ponudom na tržištu.

Konferenciji će prisustvovati i Amiran Šalikašvili ‒ jedan od pokretača pantomime u Sovjetskom Savezu i Gruziji, osnivač Državnog pozorišta za pantomimu i Katedre za pantomimu na Univerzitetu Šota Rustaveli u Tbilisiju.

Učestvovaće i Andres Valdes, naturalizovani Slovenac poreklom sa Kube, koji je pantomimu doneo u SFRJ krajem šezdesetih godina, zatim Joram Boker sa Univerziteta u Tel Avivu i Stanislav Brosovski, osnivač Katedre za pantomimu na Stokholmskoj akademiji dramskih umetnosti.

Pomenuti pantomimičari su i dobitnici Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umetnosti pantomime, koju je dobio i naš proslavljeni pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc (nagrada će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji). Navedenu nagradu dobili su još i Korin Sum, Francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua, čiju školu je vodila, kao i Veljo Goranov, legendarni bugarski glumac i pantomimičar.

Svi studenti dramskih umetnosti, plesa i defektologije mogu da se prijave za konferenciju i radionice potpuno besplatno.

Program Konferencije je veoma bogat i svi će moći da učestvuju u diskusijama na četiri teme: Pantomima i ples, Pantomima kao sredstvo integracije (Pantomima i osobe oštećenog sluha), Pantomima u programima visokoškolskih institucija, Budućnost pantomime kao umetnosti i biznisa. Na Svetski dan pantomime, 22. marta, kada je rođen Marsel Marso, biće organizovana dva velika događaja: Uređivački maraton u saradnji sa Vikimedijom Srbije i Svetski studentski festival pantomime FIST u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu. 

Domaćini Konferencije su osnivači Svetske organizacije pantomimičara ‒ potpredsednik Ofer Blum i predsednik Marko Stojanović. Oni su ujedno i inicijatori Svetskog dana pantomime, koji se obeležava u više od 40 zemalja na četiri kontinenta.

Za učešće u manifestaciji do sada su se prijavili učesnici iz Švedske, Francuske, SAD, Brazila, Gruzije, Ukrajine, Jermenije, Bangladeša, Izraela i Srbije.

Priredila: Aleksandra Daničić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво