Udvostručeno reklamiranje alkohola u američkim filmovima

Istraživanje univerziteta Dartmut pokazalo je da je plasiranje alkoholnih proizvoda u poslednje dve decenije gotovo udvostručeno u popularnim američkim filmovima preporučenim za sve uzrasne kategorije, ali naročito u filmovima koji su označeni kao pogodni za decu.

Deca i mladi posmatraju filmske zvezde kao uzore, rekao je Džejms D. Sardžent, autor studije i profesor na Medicinskom fakultetu Gajzel Univerziteta Dartmut. „Kada omiljena zvezda konzumira određeni brend alkohola, ta robna marka se povezuje sa svim karakteristikama koje mladi obožavaoci vide u svom filmskom idolu.

Zato ne čudi što su brendovi koji se obično vide u filmovima oni koji se najviše reklamiraju, a ista alkoholna pića su ona koja maloletnici najčešće piju", objasnio je Sardžent.

Rezultati dvadesetogodišnjeg istraživanja

Tokom dve decenije istraživanja naučnici su svake godine ispitivali sto najgledanijih filmova u američkim bioskopima. Zaključili su da se plasiranje robnih marki alkoholnih pića povećavalo u proseku za pet odsto svake godine, a sveukupno je povećano za 92 procenta.

Pokazalo se da je plasiranje alkoholnih proizvoda u poslednje dve decenije gotovo udvostručeno u popularnim američkim filmovima preporučenim za sve uzrasne kategorije, ali naročito u onim filmovima koji su označeni kao pogodni za decu.

Naučnici sa Dartmuta predstavili su i druga otkrića do kojih su došli tokom rada na toj studiji. Utvrdili su da je upotreba alkohola prikazana u 87 procenata (1.741) svih ispitanih filmova.

Određene robne marke alkoholnih pića pojavile su se u 44 odsto (867) njih. Scene u kojima akteri piju alkoholna pića nalaze se u 85 procenata (1.108) najgledanijih filmova koji su označeni kao pogodni za decu. Alkoholni brendovi pojavili su se u 41 odsto (533) filmova za decu.

Alkohol ‒ najveći porok mladih

„Alkohol nastavlja da bude omiljeni porok mladih, onaj koji svake godine u SAD odnese 4.300 života osoba mlađih od 21 godine", kaže koautorka studije Samanta Kukije.

Istraživanje ukazuje da su mladi iz godine u godinu sve više izloženi reklamiranju alkoholnih pića u filmovima. To zabrinjava jer je više puta dokazano da ta praksa utiče na veću upotrebu alkohola i da povećava stopu problematičnog pijenja.

Dr Kukije je iznela da nalazi studije mogu uticati i na regulative kompanija za proizvodnju alkoholnih pića. Sve češće promovisanje brendova u filmovima namenjenim deci i adolescentima pokreće pitanje koliko same kompanije vode računa pri plasiranju alkohola.

„Mislim da kompanije za proizvodnju alkoholnih pića ne čine dovoljno da izbegnu promovisanje svojih proizvoda među maloletnicima", istakla je koautorka studije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво