Morske pametnice

Kao što se razlikuju dijalekti jednog jezika, tako se razlikuje način sporazumevanja odvojenih grupa orki. Glavate ulješure u istim zajednicama čuvaju bebe i podmladak, a delfini sarađuju sa drugim životinjama. Sudeći prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu „Ecology and Evolution”, socijalne veštine su blisko povezane sa veličinom mozga morskih sisara.

Kada su pre tri decenije naučnici uočili da je za primate sa većim mozgom tipično da žive u većim zajednicama, pokušali su to da objasne vezom koja postoji između socijalnog života i razvijanja mozga.

Ta teorija je kasnije proširena: veličina mozga je povezana sa drugim socijalnim karakteristikama, kao što su način rešavanja sukoba ili pronalaženja hrane.

Majkl Mutukrišna, psiholog u Londonskoj školi za ekonomiju, tražio je sa kolegama slične veze između veličine mozga i društvenosti kod morskih sisara reda Cetacea, među kojima su kitovi, delfini i morsko prase.

Oni su prikupili mnoštvo podataka o mozgu tih životinja posmatrajući ga u odnosu na telesnu masu, veličinu grupe ili socijalne karakteristike. Na veličinu mozga utiču različita socijalna ponašanja (poput saradnje sa drugim vrstama, grupnog lova ili složene vokalizacije) i drugi faktori, kao što je bogata ishrana.

Prema rečima autora, rezultati su u saglasnosti sa teorijama po kojima su pripadnici reda Cetacea razvili veliki mozak da bi se lakše suočili sa izazovima života u socijalnoj sredini bogatoj informacijama.

Drugi istraživači naglašavaju da je važno istražiti specifične regije u mozgu jer mogu da evoluiraju u više pravaca. Neki timovi su otkrili da su se u mozgu određenih 'noćnih' primata razvile veće olfaktorne strukture (to su regioni u mozgu koji su povezani sa mirisom) od onih koje postoje kod vrsta aktivnih danju.

Ukoliko budemo razumeli kako su morski sisari reda Cetacea razvili tako veliki mozak, to će nam pomoći i u razumevanju evolucione istorije ljudi. Zbog toga što te životinje žive u drugačijoj sredini od ljudi, Mutukrišna kaže da nam „obezbeđuju korisnu kontrolnu grupu za testiranje hipoteza o našoj evoluciji".

Priredio: Bojan Glavonić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи