Novi radni prostor u službi nauke

U Naučnom klubu Beograd danas je otvoren Mejkers spejs, prva naučno-zanatska radionica namenjena svim kreativnim ljudima čije se ideje mogu materijalizovati. Uz člansku kartu mogu se razviti i ostvariti raznovrsne ideje uz stručnu podršku, opremu i računarsku mrežu.

Šta je Mejkers spejs?
Kao deo Naučnog kluba Beograd, na više od 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte ‒ od ideje pa do gotovih prototipova. Reč je o mestu koje će probuditi inspiraciju i omogućiti umrežavanje, deljenje iskustava i korišćenje znanja. Članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima ‒ od biblioteke, preko računarske mreže, pa sve do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Šta znači Mejkers spejs?
Mejkers spejs (eng. maker's space) predstavlja radni prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, gde se koriste alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, ali i umetničkih projekata u vezi sa naukom. Prostor je otvoren za decu, odrasle, preduzetnike, umetnike, ʼkreativceʼ i sadrži široki spektar opreme ‒ od tri-de štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica, pa do makaza za sečenje kartona. Prostori poput ovog pravi su inkubatori znanja i tehnologija za 21. vek.

Ko su članovi Mejkersa?
Mejkers spejs je namenjen čitavoj zajednici ‒ učenicima, studentima, inovatorima, istraživačima, umetnicima, zanatlijama, svima onima koji imaju kreativne ideje, žele da nešto naprave, nauče i da podele svoje znanje sa drugima. Članstvo je dobrovoljno i besplatno, ali je obavezno za sve one koji žele da koriste Mejkers spejs za svoje potrebe. Članovima su potpuno dostupni svi resursi Mejkers spejsa i imaju pravo da učestvuju na svim kursevima i obukama. Svi članovi dobijaju elektronske članske karte.

Programi
Okosnica Mejkers spejsa je otvoreni prostor u popodnevnim časovima ‒ otvorena laboratorija, gde članovi kluba mogu da dođu i rade. Svi sadržaji su dostupni uz konsultaciju sa dežurnim stručnjakom. Materijal za izradu je takođe dostupan, a članovi su slobodni da donesu i koriste sve dodatne resurse koji su im potrebni. Pored realizacije raznovrsnih ideja, u Mejkers spejsu se organizuju i kursevi iz STEM oblasti (science, technology, engeneering, math), kojima mogu da prisustvuju svi članovi.

Pored toga, Mejkers brine i o najmlađima. U prepodnevnom delu programa Centar za promociju nauke organizuje školske radionice za predškolce, osnovce, ali i učenike srednjih škola. Tokom jednočasovnih programa učesnici će imati priliku da čuju i nauče o interesantnim temama iz STEM oblasti, ali i da nešto naprave svojim rukama. U popodnevnim satima, program je otvoren za sve zainteresovane građane.
Istražite više o Mejkers spejsu: cpn.rs/mejkers/

Priredila: Dragana Daničić

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 05:42) - anonymous [neregistrovani]

Odlično

Ali zar nije mogao naziv da bude na srpskom?

(utorak, 13. mar 2018, 16:49) - Anonimni Pozitivac [neregistrovani]

Inspirativno

Hvala za clanak koji nas ohrabruje da budemo pozitivno inspirisani u krativnosti, idejama i drugom stvaralastvu.