Svetska premijera srpskog filma „Zlogonje” na festivalu u Torontu

Smotra filmova za decu i o deci „TIFF kids” održava se od 9. do 18. marta kao sastavni deo prestižnog internacionalnog filmskog festivala u Torontu. U subotu, 10. marta, održana je projekcija srpskog filma „Zlogonje“ (u prevodu na engleski „The witch hunter”), što je i zvanična, svetska premijera.

Film „Zlogonje" je rediteljski debi Raška Miljkovića. On će se sa producentom i glavnim glumcem predstaviti publici u kulturnom centru „TIFF Bell Lightbox" u Torontu. Film će biti prikazan četiri puta, a poslednja projekcija zakazana je za 18. mart, kad se Festival zvanično zatvara.

Scenario je napisan po motivima knjige „O dugmetu i sreći" Jasminke Petrović i to je topla priča o desetogodišnjem dečaku Jovanu koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. U mašti mali Jovan, nesputan fizičkim nedostatkom, može da bude i uradi šta god poželi. Život u fantaziji prestaje kad stekne drugaricu Milicu koja ga poziva u realne avanture. Na tom putu pred njim se otvara ceo jedan novi svet i velika avantura zvana stvarni život.

Ovu priču o životu sa hendikepom, drugarstvu i odrastanju podržali su Filmski centar Srbije, Medija program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, opština Stari grad i Grad Beograd.

Producent filma „Zlogonje" je Jovana Karaulić, glavne uloge tumače mladi debitanti Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, dok ostatak ekipe čine: Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovijanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Posle velike svetske turneje, film „Zlogonje" će u srpske bioskope i bioskope zemalja u okruženju stići krajem septembra ove godine.

Priredila Branka Dikanović, dopisnica RTS-a iz Kanade

broj komentara 0 pošalji komentar