Afirmativni pristup menopauzi

Međunarodni dan žena prilika je da se ukaže na važnost očuvanja zdravlja žene u svakoj životnoj dobi. Menopauza, koja predstavlja novu fazu u životu svake žene, sa sobom nosi mnogo toga lepog i nije bolest kakvom je donedavno smatrana. Priručnik Violete Babić „Menopauza ‒ knjiga za svaku ženu” daje novo viđenje menopauze i pokazuje da se savremena žena i u tom periodu može osećati kao u periodu plodnih godina.

Žene u današnje vreme žive znatno bolje i duže nego u devetnaestom, pa i u dvadesetom veku i provode skoro trećinu života u menopauzi, mnogo duže nego njihove majke i bake.
Žene nekada nisu ni ulazile u menopauzu ili su u njoj bile kratko zato što su umirale pre nje. Iako pomisao na menopauzu može prilično da obeshrabruje, blagovremeni saveti, pouzdane informacije i prava literatura pomažu ženama da shvate da razloga za brigu zapravo nema.

Priručnik Violete Babić „Menopauza ‒ knjiga za svaku ženu" pomaže da se afirmativnim pristupom toj novoj fazi u životu ublaže eventualne psihičke i fizičke tegobe.

Knjiga nadahnuta ličnim iskustvom

U razgovoru za Internet portal RTS-a autorka priručnika o menopauzi objašnjava da ju je ‒ pored decenijskog bavljenja savremenim srpskim jezikom, pisanjem i lekturom ‒ oduvek interesovala i medicina. Lično iskustvo ju je dodatno motivisalo da kroz knjigu osvetli sve strane života u menopauzi.

„Knjigu Menopauza napisala sam u pedesetoj godini, podstaknuta problemima i simptomima koje sam i sama imala i osetila na sopstvenoj koži nakon teške bolesti i operacije. Pošto sam uspela da kroz menopauzu ipak prođem bez teškoća, jer sam pronašla rešenja za probleme i lekove za razne tegobe, odlučila sam da s drugim ženama podelim svoje iskustvo i odam im tajnu - kako se to i u menopauzi žena može osećati dobro i biti zdrava, lepa i zadovoljna kao što je bila i u periodu plodnih godina", navodi Violeta Babić.

Još kao mlada žena čitala je knjige i članke, uglavnom na engleskom, čiji su se autori bavili tom temom, ali osnova knjige su njeni saveti. „Objasnila sam ženama iz sopstvenog iskustva sve ono što je u vezi s nadvladavanjem i pobeđivanjem tegoba menopauze (koja ponekim ženama može biti veoma neprijatna i mučna, a neke je skoro neće ni osetiti)."

Reakcije na knjigu i predrasude o menopauzi

Reakcije žena na knjigu bile su raznolike. Naša sagovornica navodi da su neke bile radosne što su napokon našle knjigu na srpskom jeziku iz koje mogu saznati kako da neprimetno prođu kroz tu fazu života, a druge nisu htele ni da je uzmu u ruke (na primer na Sajmu knjiga u Beogradu), sa opravdanjem da ona njima ne treba. Bilo je i onih koje su bile čak i uvređene što im se takvo štivo uopšte nudi. „Valjda su pomislile da ih smatramo starim. Knjigu sam namenila upravo mladim ženama da bi se još dok su u najboljim godinama obavestile o svemu što ih jednoga dana čeka, a poznato je da znanje donosi moć", naglašava Violeta.

Prva predrasuda, objašnjava, leži u tome što žene misle da moraju da se muče i trpe sve neprijatnosti koje donosi menopauza, ne znajući da ima leka. Druga zabluda je ta da su žene ubeđene da sa 40 ili 45 godina nikako ne mogu biti u perimenopauzi, odnosno čak i u menopauzi. Zbog toga postoje i one koje zbog ukorenjenih predrasuda odbijaju da se obaveštavaju o menopauzi „zato što je za to još rano".

Najvažnija poruka knjige

„Biti zdrav znači živeti radosno, sa osmehom na licu, biti povezan s drugima i, pre svega, imati pozitivnu sliku o sebi i životu", najvažnija je poruka ovog priručnika o menopauzi. Ono što žene treba da imaju da bi živele dugo - do devedesete godine i duže - jeste život s malo stresa, a za to se moraju izboriti same, zaključuje naša sagovornica.


Odlomak iz knjige:
[...] Menopauza donosi sa sobom prestanak ovulacije i sniženje nivoa hormona estrogena. Na takvu promenu treba se navići.
Da budemo precizni, reč menopauza označava završetak menstrualnih ciklusa, poslednju menstruaciju. Prihvaćeno je mišljenje da je žena u menopauzi onda kad prođe godinu dana od poslednje menstruacije. U proseku, žene dobiju poslednju menstruaciju u pedeset prvoj godini. No, često se taj termin koristi za sveukupan prelazni period od premenopauze do postmenopauze.

[...] Obično do pedesete godine ovulacija sasvim izostaje, menstruacija prestaje i period plodnosti se završava. Perimenopauza označava sve te postepene promene i prvu fazu menopauze do prestanka menstruacije. Može da se pojavi rano, već u trideset petoj godini života žene, ali ponekad tek oko njene šezdesete godine. Ipak, uobičajeno je da počne između četrdesete i pedesete godine i da traje od dve godine do pet godina, mada se dešava da kod nekih žena traje i deset godina. Nekada se za perimenopauzu koristio i termin klimakterijum.

Prerana menopauza
Kod nekih žena menopauza može nastupiti i pre četrdesete godine. Tada se govori o preranoj menopauzi. Smatra se da je uzrok preranom ulasku u menopauzu genetske prirode: u nekim porodicama menopauza se javlja ranije. U pojedinim slučajevima pod uticajem stresa, bolesti ili operacija menopauza takođe počinje ranije. Funkcija jajnika žena koje prerano uđu u menopauzu brzo prestaje, pa je uglavnom neophodna nadoknada hormona. Lekari obično preporučuju da se s dodavanjem ženskih hormona počne odmah po pojavi prvih osam simptoma kako bi se sprečio razvoj bolesti (kao što su osteoporoza i ateroskleroza) i kako bi terapija bila što efikasnija.

 

*Violeta Babić je dvadeset pet godina radila u Institutu za srpski jezik SANU na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. U Kreativnom centru je lektor i urednik pojedinih izdanja. Autor je više knjiga, među kojima su Knjiga za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, kao i jezičke trilogije - 365 jezičkih crtica, 366 jezičkih crtica i 367 jezičkih crtica.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво