Caričin grad – legende i želje

Caričin grad ‒ važan arheološki lokalitet i naselje velikih dimenzija ‒ oduvek je budio maštu lokalnog stanovništva i posetilaca. Prepričavane su legende u kojima su povezani toponimi sela sa ovim gradom. S tim u vezi, u pripremi je manifestacija „Oživotvorenje legende o Caričinom gradu“.

U drugom delu priče o Justinijani Primi ‒ arheološkom nalazištu nadomak Lebana ‒ govorimo o legendi o nesrećno zaljubljenoj princezi. Legendu su nam, za čitaoce Internet portala RTS-a , ispričali sagovornici iz Turističke organizacije Lebana.

„Priča govori o princezi koja se zaljubila u svinjara. Pošto im ljubav nije bila dozvoljena, rešili su da pobegnu. Seli su u kočiju i po noći krenuli u mrak. Za njima je car, princezin otac, poslao poteru. Konji su nabasali u mraku na neko kamenje i slomio se tulac na točku, te to selo i danas nosi naziv Štulac. Jurili su konji sa kočijom po mraku, gonjeni od garde, pa su se povredili i počeli da gegaju. Taj kraj su kasnije nazvali Geglja.

Zbog slomljenog točka i povređenih konja, kočija je počela znatno da se krivi, i zbog toga oni odlučiše da skrenu sa puta. Mesto kroz koje su tada prolazili nazvali su Krivača.

Ubrzo se kočija iskrivila i sva hrana koju su poneli ispala je iz kočija, pa su ostali bez hleba. To mesto su zato nazvali Lebane.

Već su stigli u mesto gde su se nadali da će promeniti konje, ali konja nije bilo. Od tada to mesto nazivaju Konjino.

Potera ih je znatno sustigla, ali se nisu predali lako. I pored povređenih konja, krenuli su dalje, ali je carska garda bila brža i sustigla je begunce ‒ mlade ljubavnike. Vojnici su uhvatili svinjara i po carevoj naredbi, odmah mu odrubili glavu.

Ode glava ‒ na staroslovenskom žde golova, a po tom nesrećnom događaju mesto su nazvali Ždeglovo. Selo pokraj Caričinog grada gde je živeo svinjar nazvali su Svinjarica.

Bunar želja

„Ulicama Caričinog grada" je manifestacija u kojoj učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola.

Organizator je OŠ „Vuk Karadžić" iz Lebana, a suorganizator Turistička organizacija opštine Lebane.

„Cilj je da posetioci dožive jedan običan dan u Caričinom gradu, da saznaju nešto više o organizaciji života u šestom veku, ishrani, verovanjima, o naučnim dostignućima, korišćenju borbenih i graditeljskih tehnika, umetnosti (kaligrafija, tekstil, dizajn, mozaici) uz dramsko-literarnu priredbu", kaže za RTS Bojan Jović, direktor Turističke organizacije Lebana.

Dodaje da se manifestacija održava krajem maja, a da se svake godine njen koncept dopunjuje novim i drugačijim sadržajem. U atrijumu velike bazilike Donjeg grada postoji bunar. „Posetioci su spontano, sami došli na ideju da zamisle želju i bace novčić. Za iskrene, pozitivne želje, uz molitvu na svetom mestu, uvek ima nade za ispunjenje", zaključuje Jović.

Već nekoliko godina, na datum koji odredi Pravoslavna episkopija Niška, u velikoj bazilici na Akropolju održava se arhijerejska liturgija. Poslednja je održana 31. avgusta 2017.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи