Sove na Staroj planini i klisura Jerme ‒ istraživanja

U okviru projekta „Monitoring sova u Parku prirode ʼStara planinaʼ” tokom 2017. godine obavljen je terenski pregled postavljenih veštačkih duplji za gnežđenje sova i postavljena drvena osmatračnica za posmatranje ptica. Takođe, izrađena je publikacija o sovama tog područja. Terenska istraživanja su sprovedena po metodologiji istraživanja noćnih grabljivica, u cilju utvrđivanja njihove brojnosti i prostornog rasporeda, što kao krajnji cilj ima izradu smernica i mera zaštite područja i održivog korišćenja.

Potreba za postavljanjem kućica za sove nastala je delom zbog toga što se osušena i šuplja stabla u šumskim kompleksima seku i izvlače iz šuma, što predstavlja veliki problem za veći broj vrsta ptica, koje kao mesta gnežđenja koriste prirodne duplje u stablima.

„Sečom tih stabala, oko 40 vrsta ptica na području Parka prirode 'Stara planina' gubi adekvatna mesta gnežđenja, noćenja i prezimljavanja,  kao i izvore hrane", naveo je za Internet portal RTS-a, Miloš Radaković, ornitolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Tokom 2015. i 2016. godine postavljena su tri tipa veštačkih duplji za tri vrste sova ‒ šumsku sovu Strix aluco, dugorepu sovu Strix uralensis i gaćastu kukumavku Aegolius funereus.

U aprilu, junu i decembru 2017. godine obavljeni su terenski obilasci postavljenih veštačkih duplji na lokalitetima Vrelo, Široke luke, Arbinje, Tri čuke (Pirot) i Babin zub, Golema reka, Draganište, Aldinac (Knjaževac), kada je pregledano 47 veštačkih duplji.

Tom prilikom pregledane su postavljene kućice, i to 20 kućica za dugorepu Strix uralensis, 19 za šumsku sovu Strix aluco, a osam za gaćastu kukumavku Aegolius funereus.

„Da je postavljanje veštačkih duplji (kućica) uspešna mera aktivne zaštite, govori podatak da je u kućici postavljenoj na lokalitetu Babin zub u bukovoj šumi, u režimu zaštite prvog stepena, pronađeno aktivno leglo sa pet jaja šumske sove", rekao je Radaković.

Rezultati projekta „Monitoring kompleksnih istraživanja karsta ʼJermaʼ"

„Na osnovu preliminarnih rezultata monitoringa kompleksnih istraživanja karsta Specijalnog rezervata prirode ʼJermaʼ, izvedenih u novembru 2017. godine, može se zaključiti da je područje klisure reke Jerme speleološki skoro potpuno neistraženo. Predmetno područje, iako nije u potpunosti izgrađeno od karstnih stena, bogato je speleološkim objektima", rekao je za RTS inž. Milorad Kličković, hidrogeolog, saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Na to ukazuje registrovanih 37 objekata, od čega 15 objekata sa tačnim ili približnim koordinatama, dok su 22 speleološka objekta determinisana na osnovu anketiranja.

Njihovo lociranje i multidisciplinarna istraživanja predstoje u narednim fazama projekta.

Istraživanja su izvedena u saradnji sa upravljačem SRP „Jerma", Javnim preduzećem „Srbijašume", Šumskim gazdinstvom Pirot, a finansiralo ih je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи