Čišćenje može biti opasno kao i pušenje?

Norveška studija navodi da proizvodi za čišćenje mogu imati isti uticaj na ljudsko zdravlje kao i pušenje 20 cigareta dnevno.

Redovno korišćenje sredstava za čišćenje može uticati na pluća kao i pušenje cigareta, upozoravaju istraživači. Oni su na Bergenskom univerzitetu u Norveškoj analizirali podatke dobijene od više od 6.200 ljudi koji su koristili proizvode za čišćenje tokom dve decenije. Ispitanici su imali u proseku 34 godine kada su uzeli učešće u studiji.

Istraživači su otkrili da su žene koje su čistile u domaćinstvu ili se profesionalno bavile čišćenjem, imale slabije funkcije pluća. Sve je više podataka o kratkoročnim efektima takvih hemikalija na astmu, ali nemamo znanja o njihovom dugoročnom uticaju na opšte zdravlje, upozorio je dr Sesil Svanes, profesor na univerzitetskom Centru za međunarodne studije o zdravlju.

„Strahujemo da hemikalije za čišćenje kontinuirano uzrokuju mala oštećenja vazdušnih puteva ‒ iz dana u dan, iz godine u godinu ‒ i da mogu ubrzati slabljenje funkcije pluća", dodao je Svanes. Studija je objavljena u žurnalu o respiratornoj medicini Američkog društva za grudne bolesti.

Kako čišćenje utiče na disanje?

Istraživači su merili kapacitet pluća kod ispitanika i upoređivali ga sa njihovim navikama. Otkrili su da su žene koje su redovno koristile proizvode za čišćenje imale znatno smanjen kapacitet pluća i povećanu stopu obolevanja od astme. Istraživači sada pokušavaju da konkretnije povežu upotrebu hemikalija i oštećenja pluća, među kojima su i trajne promene u disajnim putevima.

Studija, međutim, nije pokazala da su muškarci koji su čistili, bilo kod kuće bilo na poslu, imali su bilo kakvu promenu funkcije pluća u poređenju sa muškarcima koji uopšte nisu koristili sredstva za čišćenje. Ipak, istraživači su napomenuli da je u studiji bilo malo muškaraca čije su profesije uključivale redovno čišćenje. Još jedno od ograničenja studije je i to da je među učesnicima bilo vrlo malo žena koje nisu čistile ni kod kuće niti na poslu.

Studija je uzela u obzir istoriju pušenja, indeks telesne mase i obrazovanje. „Poruka ove studije je da dugoročno korišćenje hemikalija za čišćenje vrlo verovatno nanosi priličnu štetu plućima", rekao je Svanes. Te hemikalije su obično nepotrebne jer su za čišćenje često dovoljni i samo voda i krpa od mikrofibera, poručio je.

Priredila Maja Stojanović

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво