Mišel Fuko ‒ „Istorija seksualnosti”

Više od tri decenije posle smrti francuskog filozofa Mišela Fukoa (1926‒1984), poslednje poglavlje njegove „Istorije seksualnosti” konačno je objavljeno 9. februara.

Fukoova knjiga pod naslovom „Ispovest o mesu", koja za temu ima pitanje seksualne saglasnosti, važi za presedan u izdavačkoj kući „Galimar". Time je zaokružen monumentalni rad, čiji prvi deo datira iz 1976. godine. Publikovanje tog izdanja dolazi u trenutku kada je rasprava o uznemiravanju u centru pažnje svetske javnosti, i kada je na neki način u javnom mnjenju aktuelizovano pitanje seksualne saglasnosti.

Knjiga Mišela Fukoa, napisana 1980-ih, očigledno nije analiza trenutnog stanja. Baveći se pitanjem seksualnosti, autor „Istorije ludila u klasičnom dobu" u fokus stavlja pravila i doktrine ranih hrišćanskih očeva (od Justina do Sv. Avgustina).

Filozof, čije je interesovanje za hrišćanstvo dobro poznato, pokazuje, suprotno mnogim uvreženim postavkama, da hrišćanska pravila u vezi sa seksualnim praksama nisu ništa represivnija od normi koje tolerišu propisi paganskih filozofa.

„Ovi principi su prešli u hrišćansko razmišljanje i praksu iz paganskog nasleđa i čine kodeks oblika ponašanja koji su i ranije bili prepoznati kao važeće vrednosti", piše filozof.

Brak, preljubništvo, prokletstvo, čestitost, nevinost, homoseksualnost, masturbacija... Očevi crkve su, kao i grčki i paganski filozofi pre njih, za to postavili niz normi koje se odnose i na seksualnu praksu. Prema mišljenju autora, te norme pokazuju da su represivne, ali i da ne predstavljaju apsolutnu zabranu, jer upućuju na različita promatranja, i govore u prilog tome da seks ne predstavlja tabu temu.

U suštini, kaže Fuko, od Aristotela do Klimenta iz Aleksandrije, osnovno je pitanje određivanja onoga što jeste ili nije tolerantno u smislu seksualnosti. Svakako, Fukoovo čitanje dotiče najdelikatnije aspekte fenomena koji je aktuelan i u današnjem društvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво