Opstanak koji zavisi od Romea

Bolivijski pokret za zaštitu vodozemaca organizuje deset ekspedicija na lokacijama na kojima je bolivijska vrsta žabe „Sehuencas” bila prisutna, u nadi da će verovatno poslednji primerak te vrste – mužjak koga zovu Romeo, naći ženku i tako produžiti vrstu.

U saradnji sa organizacijom za zaštitu životinja GWC (Global Wildlife Conservation), Bolivijski pokret za zaštitu vodozemaca učestvuje u kampanji prikupljanja sredstava za pronalaženje partnera za žabu Romea.

Cilj je da istraživači na terenu saznaju da li postoje druge jedinke te vrste, a ako ih ima, da pronađu potencijalne partnere. Romeo ima čak i svoj profil na jednoj platformi za pronalaženje partnera. Kreatori te ideje se nadaju da će na taj način sakupiti novčana sredstva koja će se koristiti za finansiranje terenskih ekspedicija.

U opisu profila, između ostalog, navodi se da je Romeo „star deset godina, da je zainteresovan za partnerku sa kojom bi rado ostvario potomstvo", da „dosad nikada nije bio u vezi" i da „je običan momak kome su crvići ‒ omiljeno jelo"...

Sredstva će biti od suštinskog značaja za uspeh bolivijske inicijative i održavanje te vrste vodozemaca. Novčani prilozi potrebni su za osnovnu opremu, neophodnu za rad na terenu, zatim za transport i vodiče.

Biolozi su i pre deset godina znali da je ta vrsta vodene žabe u nevolji (poput mnogih drugih vodozemaca u Boliviji), ali Arturo Munjoz, osnivač Bolivijskog pokreta za zaštitu vodozemaca, priznaje da nisu mogli ipak da pretpostave da će doći vreme kada neće biti u mogućnosti da nađu partnera za jednu od tih vrsta.

„Romeo je počeo da traži partnerku godinu dana nakon što je smešten kod nas. Mi se nadamo da su primerci njegove vrste i dalje prisutni negde tamo u prirodnim staništima i da možemo uspostaviti program konzervacije za oplemenjivanje te vrste", dodaje Munjoz.

Brojnost vrste kojoj pripada Romeo drastično se smanjila usled kombinacije faktora kao što su klimatske promene, narušavanje staništa, zagađenje...

Vlada Bolivije planira građenje brane u šumovitoj oblasti u kojoj je vodena žaba Sehuencas nekada bila uobičajena. Dok se brana ne podigne, pronalaženje i zaštita svakog primerka te vrste biće od ključnog značaja za njen opstanak.

Vodena žaba Sehuencas nije jedina vrsta vodozemaca koja zahteva zaštitu. Kao izuzetno osetljive „indikatorske vrste" (koje ukazuju na stanje prirodnog okruženja), žabe širom sveta su ugrožene i brojne vrste izumiru usled zagađenja i narušavanja staništa.

Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи