Relikvije u ranom hrišćanstvu

Još od ranog hrišćanstva, pored slika svetih događaja i ličnosti, predmet poštovanja u crkvi bili su posmrtni ostaci apostola i mučenika. Njihove mošti su tumačene kao izvor božanske energije i zalog vaskrsenja. Pripisivana im je čudotvorna moć, bile su na većoj ceni nego zlato i drago kamenje!

Postojala je podela na primarne i sekundarne relikvije. U primarne se ubraja delić časnog krsta, a u sekundarne ‒ materijali, ulje, ili predmeti koji su došli u dodir sa primarnom relikvijom.

Relikvijari ‒ predmeti namenjeni čuvanju relikvija ‒ izrađivani su od skupocenih materijala i bogato su umetnički ukrašavani. Darohranilica i panegirik čuvali su čestice prosfore, stavroteka je čuvala delić časnog krsta, a ćivot ‒ mošti svetih.

U doba Konstantina Velikog, u prvoj polovini četvrtog veka, poštovanje relikvija postaje opšti običaj koji je doveo do toga da po crkvenim propisima nijedna crkva nije smela biti osvećena ako u njoj nije bilo moštiju svetih. Pored toga, pomno su čuvani i drugi predmeti.

Hramovi su se bogatili od priloga hodočasnika, uključujući i pobožne careve, zatim od prodaje votivnih predmeta i suvenira kao što su bočice i relikvijari. Osim Jerusalima, postojala su svetilišta u Aleksandriji, Efesu, Solunu, Rimu, Carigradu ‒ koji je nazivan „novim Jerusalimom".

Gotovo u svim kulturama hodočašće ima univerzalni smisao, kao sredstvo za duhovno putovanje. S tim u vezi, obilje simboličkog hrišćanskog sveta, poput onog koji postoji u ritualima, otkrivao se vekovima tokom hodočašća kao jedinstvo metafore i dela.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи