Produžena odgovornost proizvođača

Na konferenciji „Zaštita životne sredine – Upravljanje otpadom”, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), prisustvovali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD Kajl Skot i predstavnici kompanija članica Američke privredne komore. Na skupu je zaključeno da uspostavljanje efikasnijeg regulatornog okvira za upravljanje otpadom ima izuzetnu važnost za očuvanje životne sredine, kao i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na konferenciji se razgovaralo o produženoj odgovornosti proizvođača u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, kao i posebnih tokova otpada.
„Interes Srbije je bolja, zdravija i čistija životna sredina. Uložićemo napor da brže rešavamo probleme i prepreke na putu ka čistijoj Srbiji. Na tom putu pitanja životne sredine i privrede se dopunjuju", rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Sklad životne sredine i privrede, dodao je, obezbediće i ekonomski prosperitet.

Ministarstvo će razmatrati izazove sa kojima se poslovni sektor suočava prilikom implementacije regulative i time kreirati prostor za nove investicije u oblasti životne sredine.

Dragan Lupšić, predsednik Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore u Srbiji, smatra da je neophodno kroz sinergiju države, privrede i lokalnih samouprava doprineti razvoju propisa i njihovoj primeni, kako bi Srbija dostigla poželjne i održive ekološke ciljeve.

„Bilo bi korisno u celosti ustanoviti princip produžene odgovornosti proizvođača, kojim se odgovornost ne završava samo u trenutku puštanja proizvoda na tržište, već se produžava i nakon njegovog korišćenja, sve do trenutka kada nastaje otpad. Taj princip je najefikasniji i primenjuje se u svim državama EU", naveo je Lupšić.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot istakao je da zaštita životne sredine i upravljanje otpadom predstavljaju temelj moderne ekonomije.

„Srbija bi trebalo da investira još petnaest milijardi evra u zaštitu životne sredine tokom narednih nekoliko godina i američke kompanije već uvode nove prakse u ovoj oblasti. Dok je privatni sektor produktivan, ali i deo problema, on je takođe i ključan element za rešenje ovog problema. Kroz saradnju sa industrijom, činimo uslugu državi i postižemo optimalna rešenja", rekao je ambasador Skot i poručio da se ovi napori ne tiču samo Vlade i industrije, već svakog pojedinca i njegove posvećenosti životnoj sredini.

Na zaključku konferencije podvučeno je da su naredni koraci unapređenje postojećih sistema produžene odgovornosti, investiranje u sakupljačku mrežu i reciklažu, kao i podizanje kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava. Upravljanje otpadom je jedno od glavnih pitanja kojima se bavi Odbor za životnu sredinu Američke privredne komore. Ovaj Odbor aktivno radi na podsticanju konstruktivnog i partnerskog odnosa poslovne zajednice, Vlade i drugih učesnika, i na unapređenju regulatornog okvira koji će podsticati održiv razvoj kompanija.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije i koje su ukupno u zemlju investirale četrnaest milijardi evra.

Priredila: Aleksandra Božović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво