Najbolje očuvan fosil dinosaurusa pronađen u Egiptu

Egipatski paleontolozi su prošlog meseca predstavili veliko otkriće ‒ fosilne fragmente dinosaurusa biljojeda stare blizu osamdeset miliona godina.

Paleontolozi su potvrdili da je u pitanju nova podvrsta dinosaurusa biljojeda iz porodice titanosaurusa, iz perioda kasne krede.

Podvrsta je dobila ime Mansurasaurus shahinae, po univerzitetu čiji je tim otkopao fosil u pustinji zapadnog Egipta.

Skelet tog bića izuzetno je važan, jer je, prema rečima vodećeg istraživača dr Hešama Salama, do sada najkompletniji i najočuvaniji fosil te vrste otkriven na tlu Afrike. Delovi lobanje, donja vilica, vratni pršljenovi, delovi kičme, rebara i zglobova u izvrsnom su stanju, tako da je relativno lako rekonstruisati izgled tog diva s kraja krede.

Jedan od članova tima ističe da je, u izvesnom smislu, pronađen „Sveti gral paleontologijeˮ na tlu Afrike. „Očuvani skelet potiče iz perioda koji je neposredno prethodio kraju doba dinosaurusa, te predstavlja nešto za čime smo dugo tragaliˮ, objasnio je.

U trijasu i juri, za vreme vladavine dinosaurusa, kompletna kopnena masa sačinjavala je jedan superkontinent ‒ Pangeu, da bi se potom podelila na dva dela ‒ Lauraziju i Gondvanu. U periodu krede kontinentalne ploče su počele da se udaljavaju jedna od druge, cepaju i poprimaju danas poznati oblik.

Još nije sasvim jasno kako je Afrika u tom geološkom periodu bila povezana sa kontinentalnim masama južne hemisfere i Evrope, tačnije, do koje mere su životinje sa tog geografskog područja bile izolovane i upućene na sopstveni model evolucije.
Mansurasaurus shahinae, kao jedan od nekoliko afričkih dinosaurusa iz tog perioda, može doprineti odgovoru na to pitanje.

Analizom karakteristika fosilizovanih kostiju paleontolozi su zaključili da je ta podvrsta titanosaurusa bliža vrstama koje su naseljavale delove sadašnjeg evropskog kontinenta, nego onima čije je stanište bilo dalje na jugu Afrike ili u Južnoj Americi.

Istraživanje je ukazalo i na mogućnost da su se pred kraj dominacije džinova neke od podvrsta slobodno kretale između evropskog i afričkog kopna.

Afrički dinosaurusi, dakle, nisu bili potpuno izolovani u prošlosti, kako se to ranije mislilo, navedeno je na konferenciji za štampu povodom otkrića u Kairu.

Ostaci pronađenog skeleta (u Africi) govore da se ta podvrsta po građi ne razlikuje mnogo od dinosaurusa otkrivenih u Evropi, što navodi na pomisao da je postojala kopnena veza između Afrike i Evrope.


Priredila: Nataša Goati

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара