Nauka i umetnost ruku pod ruku

U petak, 9. februara 2018, u 19 sati, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje Aleksandre Ninković Tašić, predsednice Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupinˮ, pod nazivom „Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić”.

Predavanje je organizovano u okviru izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?", na kojoj je jedan segment posvećen odnosu dvojice velikana, Pupina i Predića. Njihovi putevi su se rano ukrstili, a onda kroz druženja, saradnju, međusobnu podršku i uvažavanje to je preraslo u jedno iskreno prijateljstvo. Na izložbi je prikazan i crtež Mihajla Pupina (vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin), na kome je poznati naučnik prikazao svog učitelja iz Idvora. Bio je tada đak trećeg razreda pančevačke gimnazije, a istu školu je u to vreme pohađao i Uroš Predić.

Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, autorka pomenute izložbe, dok će o odnosu Pupina i Predića, i posebno o naučniku kao velikom poštovaocu i prijatelju umetnika i umetnosti, govoriti Aleksandra Ninković Tašić.

Osim što je predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin", Aleksandra Ninković Tašić je i multikulturalna ambasadorka UNESKO kluba Univerziteta Sorbona. Poznata je kao autorka „Pupin memorijalnog projektaˮ, a najvažnija njena višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina.

Aleksandra je takođe autorka velike izložbe „Pupin ‒ od fizičke do duhovne realnosti", koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda ‒ onaj u dužini trajanja postavke, ali i u posećenosti. U bliskoj saradnji sa „Agape knjigom" priredila je autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle, kao i knjigu „Zvezdobrojci".

Vodi program „Obrazovne pupinizacije" kroz koji se nauka približava deci predškolskog i školskog uzrasta. Za svoj rad dobila je Nagradu grada Beograda, Nagradu Mihaila Valtrovića, nagradu Vitez srpske kulture, kao i prestižno priznanje Ujedinjenih nacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се