„Ben i jaˮ

Pedesetih godina 20. veka kreativni timovi koji su se bavili animacijom približili su deci naučna dostignuća i upoznali ih sa predanim istraživačima. To najbolje ilustruje priča o crtanom filmu „Ben i ja“, koji je snimljen pre 65 godina u produkciji Volta Diznija.

Ovaj Diznijev crtani film, snimljen po istoimenom dečjem romanu Roberta Losona, svoju premijeru je doživeo 1953. godine. To je priča o naučniku Bendžaminu Frenklinu viđena očima crkvenog miša Amosa, koji mu pomaže da stekne naučno priznanje i visoko mesto u tadašnjem američkom društvu.

Priča otkriva kako je taj sićušni miš prvi put sreo Frenklina i sprijateljio se s njim, a potom mu pomagao u izdavaštvu, izumima i političkoj karijeri. Među Amosovim zaslugama, predstavljeni su i pronalazak bifokalnih naočara, peći i novog koncepta za Benov magazin „Almanah siromaha Ričardaˮ (Poor Richard's Almanack). Posle Frenklinovih eksperimenata sa elektricitetom, koji su Amosa zamalo koštali života (u crtanom filmu), njih dvojica se razdvajaju, ali se ponovo sreću u jeku Američke revolucije, kada Amos pomaže Tomasu Džefersonu da napiše Deklaraciju nezavisnosti. 

Crtani film je nekada prikazivan u okviru serije „Mikijeva radionicaˮ JRT-RTB.

Ko je zapravo bio Bendžamin Frenklin?

Bio je pisac, diplomata, naučnik i filozof. Živeo je u Americi u 18. veku. Kao jedan od pionira američke nauke, izmislio je gromobran, bifokalne naočare, Frenklinovu peć, peraja za plivanje, medicinski kateter. Prvi je proučavao i mapirao Golfsku struju. Prvi je koristio termine: baterija, provodnik, kondenzator, naelektrisanje, električar... Prvi je uveo ulično osvetljenje i reorganizovao američki poštanski sistem. Njegov najpoznatiji naučni rad u vezi je sa elektricitetom. Razvio je model električne struje kao fluida shvatajući da je ona u stvari kretanje naelektrisanih čestica. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, Filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju" koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije. S njim se povezuje i čuveni eksperiment sa puštanjem zmaja. Tada je dokazao da je grom jedna vrsta električne varnice. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво