Za gladne koji žure

Kada je pre dve godine u San Francisku otvoren restoran u kome „nevidljivi ljudiˮ pripremaju hranu i nema komunikacije u vidu žive reči sa konobarima koji bi primili porudžbinu ‒ mnogima se to baš i nije dopalo.

To je bio potpuno automatizovan restoran ‒ pravi raj za goste koji žure.

Automatizacija već vlada u brojnim restoranima, jer se rezervacije primaju putem interneta, porudžbine u kuhinju stižu elektronski, a računi se plaćaju prevlačenjem kartica preko ajpoda.

Međutim, takvi primeri navode na pitanje: da li mašine ljudima otimaju posao?

Porudžbina u pomenutom kalifornijskom restoranu izgleda ovako: stanete u red koji se uglavnom brzo „pomeraˮ, na jednom od monitora pogledate dnevnu ponudu i cene, zatim priđete jednom od instaliranih ajpoda, unesete svoju porudžbinu, pohvale i primedbe (kao u knjigu utisaka) i platite. Na sledećem monitoru prikazuje se vaše ime i broj reda u kome će se pojaviti poručeno jelo.

Tehnologija stalno na nove načine menja svakodnevni život, pa se tako primenom posebnih softvera i drugih inovacija u lancu snabdevanja, može iz korena promeniti način rada restorana.

Ono što je izvesno ‒ ljudi burno reaguju na pojavu svake tehnološke novine, plašeći se kakve će promene da donese. I premda mnogi smatraju da tehnologija otima radna mesta, istraživanja pokazuju da je privredni rast usled uvođenja novih tehnologija stvorio nova radna mesta.
Ne zapošljavajući ljude u sali, kompanija štedi na platama, ali će se u sali uvek naći neko da pomogne gostima i uputi ih u tehnologiju naručivanja.

Ostaje dilema ko će nam reći 'prijatno'.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи