Šta treba znati o gripu kod pasa

Stručnjaci upozoravaju da vlada pandemija psećeg gripa, pa se vlasnici sve više interesuju kako da zaštitite svoje ljubimce.

Grip kod pasa može uzrokovati jedan od dva virusa ‒ H3N2 ili H3N8. Smatra se da infekcija potiče iz Azije i da je možda nastala od ptičjeg gripa koji „se preselioˮ na pse.

I pseći grip (kao i onaj od kog obolevaju ljudi) pogađa respiratorni sistem ‒ izaziva kašalj, curenje nosa, vodnjikave oči i bol u grlu. Obično ga prate visoka temperatura i gubitak apetita. Kako pas ne može da kaže koliko se loše oseća, potrebno je da vlasnik primeti simptome i promene u ponašanju. Ako je pas letargičan i izbegava obroke, veterinari preporučuju odlazak na pregled. 

Virus tog tipa širi se kao i virus ljudskog gripa ‒ kijanjem, kašljanjem ili dodirivanjem zagađenih predmeta i površina. Može opstati u okruženju dva dana. Psi koji provode dosta vremena u parkovima za pse, odgajivačnicama, skloništima, salonima za pse ili veterinarskim klinikama ‒ najverovatnije će se lakše zaraziti.

Najugroženiji su stariji psi, mlađi psi i oni koji već imaju neku bolest. Kod takvih pasa mogu se razviti i komplikacije, poput upale pluća. Ako mislite da vaš pas možda ima grip, važno je da se na vreme javite veterinaru.

Merite psu temperaturu i pustite ga da se odmori

Temperaturu psa vlasnik može da proverava sam (postavljanjem termometra ispod pazuha ili rektalnim merenjem). Normalna temperatura kreće se između 38,3 i 39,2 stepena Celzijusova.

Psu treba davati što više tečnosti i podsticati ga da jede. Kod veterinara se treba informisati o tome koju vrstu hrane pas treba da izbegava kako se ne bi javili dodatni digestivni problemi.

Najvažnije je da svom psu omogućite odmor. Nedelju dana, pa i više ako je potrebno, poštedite ga trčanja, vežbe ili dresure i pustite ga da spava koliko god želi.
Proveravajte redovno da li i koliko jede, pije i ima li oporavka.

Najbolji način da smanjite rizik od obolevanja jeste da ga držite dalje od drugih pasa. Ako provodi dosta vremena sa drugim psima, obavezno operite ruke i čak promenite svoju odeću pre nego dođete opet u dodir sa svojim psom. Ljudi mogu nositi virus na rukama i odeći i do 24 sata nakon kontakta sa inficiranim psom.

Takođe, možete razgovarati sa veterinarom o vakcini protiv psećeg gripa, iako postoji određeno pitanje o njenoj efikasnosti, jer vakcina za H3N8 možda ne nudi zaštitu od virusa H3N2 i obrnuto. 

Priredila: Maja Stojanović 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се