Stubovi otkrivaju krvavu borbu za vlast u srednjovekovnoj Mongoliji

Misteriozni kameni stubovi pronađeni u mongolskoj stepi otkrivaju krvavu borbu za prevlast koja se na toj teritoriji dogodila u 8. veku, mnogo pre vladavine i osvajanja čuvenog Džingis-kana.

Tim arheologa Univerziteta u Osaki i Instituta za istoriju i arheologiju Mongolske akademije nauka otkrio je jedinstveni spomenik u istočnoj Mongoliji, 400 km od glavnog grada Ulan Batora. Iskopavanje je predvodio profesor Takaši Osava iz Japana i trajalo je od 2015. do 2017. godine.

Konstrukciju čini sarkofag okružen kamenim stubovima. Metodom radioaktivnog ugljenika analizirani su uzorci oksidisanog uglja, ovčije kože i kosti konja iz sarkofaga i na osnovu toga je procenjeno da je spomenik sagrađen pre 1.300 godina.

Misteriozni kameni stubovi otkrivaju krvavu borbu za prevlast koja se na toj teritoriji dogodila u 8. veku, mnogo pre vladavine i osvajanja čuvenog Džingis-kana. Na njima su urezani natpisi na turkijskom jeziku koji predstavljaju najobimnije natpise na turkijskom pronađene u Mongoliji. U tekstu se navodi da je osoba sahranjena na tom mestu (a čije ime još nije jasno) postala druga najmoćnija ličnost u carstvu koje je obuhvatalo većinu današnje Mongolije i delove severne Kine. Ta neimenovana osoba dobila je titulu „jagbuˮ (vicekralj) tokom vladavine Bilge kagana (716‒734), vladara koji je, prema istorijskim podacima, bio otrovan.

Na stubovima se čita da je taj jagbu nadživeo Bilge kagana i potom tokom vladavine njegovog naslednika Tengri kagana (734‒741) dobio titulu „tolis-šadˮ (princ ili prestolonaslednik). To znači da je postao glavni vojni komandant i najviši predstavnik administrativne vlasti u istočnoj Mongoliji. Natpisi ne pružaju informacije koju je ulogu imao, i da li je taj neimenovani jagbu uopšte učestvovao u trovanju Bilge kagana.

Nasilne smene vlasti

Carstvo kojim su vladali Bilge i Tengri kagan današnji stručnjaci nazivaju Drugim turkijskim kaganatom. Taj kaganat je u istorijskim izvorima poznat po političkoj nestabilnosti. Neretko su najviši vojni komandanti ubijali jedni druge u pokušaju da steknu vlast. Tako je Bilge postao vladar pošto je njegova porodica u puču svrgnula prethodnog kagana. A njegov naslednik Tengri kagan vladao je oko sedam godina, pre nego što je i sam ubijen. Nedugo posle toga i Drugi turkijski kaganat je prestao da postoji, potpavši pod vlast Ujgura.

Analiza natpisa na stubovima još traje i možda će doneti nove dokaze o borbama za vlast među nomadskim plemenima srednje Azije. Istraživači pretpostavljaju da taj spomenik može da otkrije i kakve su bile političke i vojne veze vladara Drugog turkijskog kaganata sa mongolskim plemenima. A dodatno bi mogao da pruži informacije i o državnom uređenju i religioznim uverenjima ljudi koji su tada živeli.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи