Evropska akademija nauka promovisala nove članove

Na Svečanoj godišnjoj skupštini, Evropska akademija nauka promovisala je nove članove: u Odeljenju nauka to su akademici prof. dr Vukoje Novak i prof. dr Nenad Đurić, a u Odeljenju inovacija akademici Miroslav Minja Nikolić, Mladen Karić i Ljubiša Krunić. Skupštinu je otvorila predsednica Snježana baronesa Rajačić, ističući značajne rezultate koje je Akademija ostvarila u 2017. godini na polju nauke, umetnosti i inovacija.

Zlato za akademike

U okviru svečane ceremonije uručene su i zlatne medalje i diplome koje su osvojili članovi Akademije na Svetskoj izložbi pronalazaka u Kini. Zlato su osvojili Milorad Matić, Ljubiša Krunić i Stanko Mandić.

Akademik Milorad Matić je nagrađen za inovativno rešenje novih mogućnosti lakih aviona (na osnovu tog i još nekoliko projekata otvorio je svoju firmu, nekoliko desetina novih radnih mesta, te na taj način doprinosi razvoju srpske privrede). Akademik Ljubiša Krunić je otkrio sasvim nov način računanja, koji je mnogo jednostavniji od sadašnjeg i nadmašuje današnje mogućnosti računara (u Kini je njegov matematički metod izazvao veliko interesovanje struke i medija). Stanko Mandić, član Kluba inovativnih umova Evropske akademije nauka, nagrađen je za ratarsku mašinu koja u jednom potezu završava sve ratarske operacije: kopa, seje, đubri, zagrće, te na taj način štedi vreme, energiju i novac. Među stranim investitorima vlada veliko interesovanje za mašinu.

Akademik prof. dr Mladen Bodiroža proglašen je „Junakom nauke" za 2017. godinu, a dodeljene su i nagrade „Petar baron Rajačić" za nauku, privredu i inovacije. Akademik Vukoje Novak je laureat nagrade „Petar baron Rajačić" za životno delo. Priznanje je dobio za izuzetan doprinos čovečanstvu u oblasti medicine (uključujući ogromna dostignuća u naučnoistraživačkoj delatnosti), za proširenja naučnih spoznaja i inovativna naučna ostvarenja i metode u primeni. Akademik Milorad Matić je laureat nagrade „Petar baron Rajačić" za inovacije i najbolji inovacioni projekat u primeni, dok je Irena Vujović, predsednica Opštine Savski venac, laureat nagrade „Petar baron Rajačić" za podršku razvoju privrede i inovacija.

Svečanoj sednici je prisustvovao veliki broj akademika iz zemlje i regiona, naučnika, privrednika, inovatora, pronalazača, umetnika, predstavnika univerziteta, instituta i komora.

Šta predstavlja akademija?

Evropska akademija nauka je reprezentativan, ugledan i cenjen subjekt nauke, umetnosti, inovacija, te multidisciplinarne podrške u nacionalnom, regionalnom i evropskom domenu. Njen zadatak je da prepozna, okupi, organizuje, razvija i podstiče primenjenu nauku, umetnost, implementaciju inovacija u privredi, obrazovanje i unapređenje naučne, umetničke i preduzetničke delatnosti. Sastavljena je od vodećih nacionalnih, evropskih i svetskih naučnika i inovatora, umetnika, sportista, poslovnih ljudi i lidera. Akademija sa naučnoistraživačkog aspekta doprinosi razmeni ideja i znanja. Ona u javnom angažovanju, na sastancima, kreativnim radionicama, seminarima, simpozijumima i konferencijama otvara razne perspektive od zajedničkog interesa. Iskustvom i znanjem svojih članova doprinosi stručnom podučavanju nove generacije naučnika i mislilaca kroz programe poseta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво