Humani muzički dron

Dron koji lebdi nad zaposlenima i glasno im pušta muziku kako bi ih prisilio da odu kući najnovije je delo japanske robotike. Leteći robot „T-frendˮ leti nad onima koji ostaju na poslu posle završenog radnog vremena, te na sav glas svira melodije škotske pesme „Auld Lang Syneˮ, koja se u Japanu koristi kao objava da se trgovine zatvaraju.

Ta neobična mašina deo je napora države da smanji ozloglašeno dugo radno vreme u Japanu. No stručnjaci su ideju nazvali smešnom, tvrdeći da će zaposleni svoj posao u tom slučaju nositi kući, piše „Dejli mejlˮ.

„Taisej", kompanija za bezbednost i čišćenje iz Nagoje, planira da sistem „T-frendˮ primeni u aprilu sledeće godine. „Ne možete baš raditi kada vam učestalo nad glavom leti dron, te pušta Auld Lang Syne", rekao je Norihito Kato, direktor u kompaniji „Taisej". 

Tek treba da objave kolika će biti naknada za unajmljivanje tog robota, ali „ciljana cenaˮ je oko 4.500 dolara. Seidžiro Takešita, profesor menadžmenta na Univerzitetu Šizuoka, smatra da će kompanije koristiti sistem samo da bi se videlo da nešto čine u vezi sa problemom prekovremenog rada. 

Dobro je poznato da u Japanu mnogi umiru usled brutalnog izrabljivanja i prekovremenog rada. Dron je opremljen kamerom koja snimke pohranjuje na SD karticu. Na taj način može se posmatrati stanje u kancelarijama u gotovo realnom vremenu. Uređaj je u stanju da prepozna svoju lokaciju na spratu zgrade bez GPS-a. Nakon poletanja, preleti kancelarijske prostorije po unapred zadatoj ruti, te se vraća nazad. 

Programeri koji su radili na uređaju nameravaju da omoguće da prepoznaje lice, kako bi poslodavci mogli da utvrde ko ostaje u kancelariji nakon završetka radnog vremena. 

Prekovremeni rad ubije doslovno hiljade marljivih radnika godišnje. Do brojnih smrtnih slučajeva dolazi usled moždanih i srčanih udara, kao i samoubistava. Japanska vlada pokušava da promeni kulturu u kojoj se dugi radni sati percipiraju kao dokaz vernosti i predanosti firmi. Zbog toga će u februaru država pokrenuti program „Premijum petakˮ, u kojem podstiče zaposlene da poslednjeg petka u mesecu krenu ranije kući, sa dvostrukim ciljem ‒ umanjivanjem prekovremenih sati i podsticanjem potrošnje.

 

Priredio: Branislav Jarić 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара