Ishrana bogata ribom povećava inteligenciju

Deca koja jedu ribu barem jednom nedeljno ‒ spavaju bolje i na testu inteligencije dobijaju u proseku četiri boda više nego ona koja ne jedu ribu ili je samo ponekad jedu, najnoviji su zaključci naučnika Univerziteta u Pensilvaniji.

Prethodne studije ukazale su na odnos između omega tri masnih kiselina u mnogim vrstama riba i poboljšane inteligencije, kao i boljeg spavanja. Međutim, prvi put su svi ti faktori povezani. Novo istraživanje naučnika otkriva da je spavanje 'mogući posrednik' i da postoji potencijalna veza između konzumiranja ribe i inteligencije.

„Ovo područje istraživanja se tek razvija. Mi analiziramo omega tri masne kiseline, ali one koje dolaze iz naše hrane, a ne iz dodataka ishraniˮ, rekao je J. Liu, vodeći autor i vanredni profesor za zdravstvenu negu i javno zdravlje.

Primer pravilne ishrane od malih nogu

U istraživanju je učestvovalo 541 dete; korišćen je test inteligencije koji ispituje verbalne i neverbalne veštine, kao što su rečnik i kodiranje. Deca su morala da se izjasne koliko su često jela ribu, a opcije su varirale od „nikada" do „bar jednom nedeljno". Njihovi roditelji su zatim odgovorili na pitanja o kvalitetu sna pomoću standardizovanog upitnika za spavanje, koji uključuje trajanje sna i učestalost noćnog buđenja ili dnevne pospanosti. Na kraju, istraživači su kontrolisali demografske informacije, uključujući roditeljstvo, zanimanje, bračni status i broj dece u kući.

Analizirajući podatke, tim istraživača je otkrio da su deca koja jedu ribu jednom nedeljno na testu inteligencije postigla 4,8 poena više od one koja su rekla da retko jedu ili nikad ne jedu ribu. Oni čiji obroci ponekad uključuju ribu postigli su 3,3 poena više. Pored toga, povećana konzumacija ribe bila je povezana sa manjim poremećajima sna.

Stručnjaci smatraju da su nedostatak sna i loša spoznaja povezani sa antisocijalnim ponašanjem. Kako su utvrdili da omega tri utiče na spavanje, to je još jedan razlog da se uvede stalna konzumacija ribe.

Stručnjaci poručuju da postoji sve više dokaza da je ishrana bogata ribom dobra za zdravlje, te da bi trebalo da se više oglašava i promoviše. Valjalo bi da se deca sa ovom namirnicom upoznaju ranije, već oko druge godine.

„Blagovremeno upoznavanje sa ukusom učiniće ga boljim ukusom", rekao je Pinto-Martin, jedan od istraživača, i dodao da je to potrebno posebno u kulturi u kojoj riba nije obično služena. „Deca su osetljiva na miris, a ako se ne naviknu na njega, možda im se kasnije neće svideti ukusˮ, poručio je.

Istraživači takođe žele da dodaju i zaključke nove kontrolisane studije kako bi ustanovili da konzumiranje ribe može dovesti do boljeg spavanja, boljeg školskog učinka i drugih praktičnih koristi. Zasad istraživači preporučuju postepeno dodavanje ribe u ishranu.

Priredila Marija Tošić 

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 11:52)
Samo citiram: [neregistrovani]

"Rečna riba je pravi sunđer...

za upijanje svih otrova iz vode,a jedina zdrava riba je samo ona iz stalno zamrznutih mora!"

(subota, 13. jan 2018, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

A povecava i "tezinu"

Druga istrazivanja (Holandija, Belgija) opet govore da je riba puna teskih metala (ziva, kadmium, arsen, olovo, kalaj) i ne preporucuje se konzumirati je vise od dva puta sedmicno. Ziva najprisutnija. EU norma je 1mg/kg al se razmatra da se ublazi jer se tesko moze ispuniti. Narocito trudnice i dijeca su kriticna grupa.

(subota, 13. jan 2018, 11:52)
anonymous [neregistrovani]

Inteligencija

Za mene su obicno govorili, cuti kao riba, mora da je pametan.

(petak, 12. jan 2018, 21:41)
Milos [neregistrovani]

Simo Matavulj

Simo Matavulj, pisac o zivotu u Dalmaciji , nije nikad opisivao Dalmatince kao izuzetno pametne , naprotiv ...

(petak, 12. jan 2018, 14:23)
anonymous [neregistrovani]

Kakva gomila budalaština

To je kao ono kad su Englezi tvrdili da treba piti što više alkohola, jer je prosečan Englez pio kao lud, a neki su živeli dugo, dok su trezni bili stalno bolesni. Onda se pokazalo da su tamo trezni bili mahom samo oni koji nisu imali pare za alkohol, bili su beskićnici i oduvek lošeg zdravlja. Danas sami Englezi kažu da je i najmanja količina alkohola jako loša po zdravlje.

Riba je većinom jako skupa i relativno teško se sprema i jede, pa je najviše zasupljena kod dobrostojećih porodica. Oni svakako imaju para i za privatne bolnice, kurseve za roditelje, ceo tretman bez stresa, vrhunske stručnjake, potom privatna obdaništa i škole, itd. Naravno da će deca postizati bolje rezultate i imati mirniji san od onih koje neko bombarduje. Dakle, ovde se pre može reći da su i jelovnik i rezultati posledica kvalitetnijeg života, a ne uzrok. Tako briljantnom logikom još će da kažu i da redovno jedenje ribe obezbeđuje bolje plaćene poslove. Sve "naučnici".