Najjači vetar duva u Australiji?

Ostrvo Barou, 50 kilometara udaljeno od zapadne obale Australije, trenutno drži svetski rekord u brzini vetra. Kada je reč o Evropi, najjači vetrovi duvaju u Škotskoj.

Brzinu od 407,16 kilometara na sat na ostrvu Barou zabeležila je meteorološka stanica tokom udara jednog snažnog tropskog ciklona. Cikloni su oluje poput uragana koje se formiraju u Pacifiku.

Barou je relativno vetrovito ostrvo, poznato po velikoj produktivnosti u proizvodnji nafte i prirodnog gasa, dok je, s druge strane, zona prirodnog rezervata pod prvoklasnom zaštitom.

Ostrvo je stanište zečeva, morskih kornjača, najvećih guštera u Australiji (Varanus giganteus) ‒ i drugih retkih i zaštićenih vrsta.

Škotska ‒ posebno vetrovita lokacija Evrope

Veliku Britaniju neretko zovu „najvetrovitijim delom Evrope". U Škotskoj smatraju da baš kod njih vetar najjače duva. Izrazitu snagu tamošnjeg vetra utvrdio je prilično neobičan izvor ‒ škotska kompanija za proizvodnju sladoleda.

Prema reklamnoj kampanji te kompanije, fabrika koristi vetroelektranu koja se nalazi na „najvetrovitijoj lokaciji Evrope".

Vlasti u Velikoj Britaniji zadužene za standarde u oglašavanju osporile su tvrdnju o „vetrovitoj lokaciji" i zatražile od proizvođača sladoleda da to i dokažu ili da povuku svoje reklame.

Proizvođači sladoleda su zaista dobili relevantne podatke od britanskih naučnika i dokazali istinitost svojih tvrdnji.

Najjači vjetrovi u Škotskoj javljaju se u zimskom periodu, uzrokovani depresijama u Atlantiku.

Na raskršću velikih oluja


Maunt Vošington je najviši vrh u Nju Hempširu, čuven i po „rekordu u najsnažnijem vetruˮ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1934. Opservatorija „Maunt Vošington" izmerila je brzinu vetra od čak 371,75 km na čas. Bele planine se nalaze na raskršću nekoliko „olujnih staza", što za rezultat daje i više od 100 izuzetno vetrovitih dana godišnje.

Priredila Maja Stojanović 

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

Na vetru

Spomenuti gušter je dugačak 2 metra i težak 15 kg..
Preti mu mutacija, s obzirom na okolnosti u kojima živi. Ako ga ne oduva vetar, mutiraće, postaće leteći gušter, možda čak i zmaj.

(petak, 12. jan 2018, 15:31)
anonymous [neregistrovani]

Супер информације

Ово са произвођачем сладоледа је супер :) Нећемо се сад жалити на нашу кошаву :)