Istina o vakcinama

„Istina o vakcinamaˮ je mnogo više od naučno-popularnog štiva – reč je sistematično i detaljno komponovanoj monografiji o vakcinama i vakcinaciji, delu izuzetnog eksperta u toj oblasti i društveno angažovanog intelektualca.

Drugo „Heliksovoˮ izdanje najpopularnije knjige o vakcinama napisane na srpskom jeziku, autor dr Zoran Radovanović obogatio je najsvežijim medicinskim saznanjima, ali i novim portretima istaknutih pristalica tzv. antivakcinalnog lobija. U knjizi je razložno, argumentovano i razumljivo objašnjen značaj vakcinacije u iskorenjivanju i sprečavanju mnogih opasnih zaraznih bolesti.

Ova značajna i kod nas jedinstvena publikacija nastala je s ciljem da se najšira javnost upozna sa stvarnim motivima protivnika vakcinacije, sa njihovim štetnim delovanjem i pseudonaučnim argumentima koji su često „ispod svakog intelektualnog i moralnog nivoa".

Iako u podnaslovu skromno stoji Priručnik za savesne roditelje, ovo delo je mnogo više od naučno-popularnog štiva.

Pre bismo mogli reći da je reč o sistematično i detaljno komponovanoj monografiji o vakcinama i vakcinaciji, delu izuzetnog eksperta u ovoj oblasti i društveno angažovanog intelektualca. U njoj lekari i studenti medicine mogu naći sve što treba i moraju da znaju o vakcinama, ali i o protivnicima vakcinacije i njihovom štetnom delovanju u našoj sredini.

Snažna naučna argumentacija o vakcinama kao „najkorisnijem izumu koji je medicina podarila čovečanstvu" svakako će predstavljati potporu i ohrabrenje svim profesionalcima kojima je vakcinacija svakodnevni zadatak, uključujući i one, sasvim sigurno malobrojne, koji su pokolebani agresivnom kampanjom „antivakcinalnog lobija". Roditelji, kojima je autor i namenio ovo delo, mogu u njemu da pronađu nepristrasne i objektivne, naučno proverene činjenice, umesto pseudonaučne i šarlatanske „literature" na internetu i društvenim mrežama.

Pedijatri Srbije, koji su se zaključcima Kongresa 2014. godine opredelili za beskompromisno angažovanje u borbi za moderne tekovine vakcinacije, a protiv svih vidova delovanja „antivakcinalnog pokreta", pozdravljaju pojavu ovog dela, kao snažne podrške i pomoći u borbi za ostvarenje ovog značajnog nacionalnog zadatka.


Iz Predgovora prof. dr Radovana Bogdanovića, pedijatra i predsednika Udruženja pedijatara Srbije

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 15:19)
anonymous [neregistrovani]

Sjecamo se jos sramote

iz 2009 kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila "pandemiju" meksicke gripe i milijarde potrosene na kupovinu vakcina (Srbija takodje) da bi se poslije pokazalo da je to bila prosjecna epidemija sa prosjecnim brojem oboljelih i umrlih. Ko sije paniku i ko tu zaradjuje?

(četvrtak, 04. jan 2018, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Ako neko trguje strahom onda ste to vi! Sramota je da vi i vama slicni tako razmisljate, svojim neobrazovanjem i izmisljotinama ugrizavate kopmletnu nasu zajednicu. Zbog takvi kao vi smo suoceni sa epidememijom, i dva smrtna slucaja do sada!

(četvrtak, 04. jan 2018, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

кхм

Када ћете овако рекламирати неку књигу која је против вакцина?

(četvrtak, 04. jan 2018, 11:20)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje?

Da li naši doktori, branioci vakcinacije, svoje tvrdnje temelje na sopstvenim istraživanjima ili na osnovu istraživanja američkih, evropskih i inih naučnika? Isto pitanje važi i za protivnike vakcinacije?

(četvrtak, 04. jan 2018, 07:23)
Радошевац [neregistrovani]

Цена

Јел` ова књига бесплатна?

(četvrtak, 04. jan 2018, 06:20)
Neša [neregistrovani]

.

Priznajem da sam pozitivno iznenađen da je Vaš komentar objavljen. U korenu svega je sistem, kada ga "provalite" znate kako funkcioniše. Srbijom vlada Zvanična (zapadna) medicina, šta god to značilo, dok prirodna (licemerno je nazivaju "alternativnom" iako je ona primarna) ima status neprijatelja. Sve koji ne pripadaju zvaničnoj smatraju zaverenicima, čudacima, ludacima, smrtnim neprijateljima. Zastrašujuće je koliko čovek radi protiv čoveka, koliko ga truje psihički i fizički, koliko ga uništava. Ljudima vladaju neljudi. Strašno!

(četvrtak, 04. jan 2018, 00:06)
anonymous [neregistrovani]

Ko nas pita?

Kad gajis bebu,pedijatri ti objasne da pazljivo uvodis novu hranu,i ne svakog narednog dana. Kad odes kod lekara i ako ti treba antibiotik, pita da li si na neki alergican! Kad vadis zub pitaju te isto za alergije. A kad u krvotok tek rodjene bebe ubacuju ko zna kakve otrove nista te ne pitaju! Neke bolesti iskorenjene pre vakcinacije. Imamo MNOGO vise "retkih autoimunih bolesti", za koje sam naziv kaze da su bolesti nastale uticajem na imuni sistem.mnogo vise leukemije,astme,autizma..ali nikoga nije briga.Vlike pare su u igri,i velika korupcija.Oni koji izmisljaju lekove mogu da izmisle i bolest "Sindrom iznenadne smrti " Tugaaa!

(sreda, 03. jan 2018, 18:15)
Nikon Sevast [neregistrovani]

Lekari protiv vakcine

Tacno je da su neki lekari protiv vakcinacije (ne polovina) ali cudno je da mi od njih NIKO NIKADA nije objasnio zasto! I oni veruju u ono sto hoce kao i mi obicni. Zato sumnjam u kompetentnost tih lekara.

(sreda, 03. jan 2018, 14:40)
anonymous [neregistrovani]

Borba za tekovine vakcinacije

Samo procitjate clanak i sve ce biti jasno. Vapaj za verom u tekovine vakcinacije. A lobi su oni koji se bore za goli zivot, a ne mocna farmaceutska industrija? O, kako zvuci poznato ova propaganda. To sto se zna da je oduvek pola lekara bilo protiv vakcinacije kao veoma rizicne procedure sa neizvesnim benefitom, nema veze. Pa krenite samo od Dr. Buchwalda koji je razotkrio izopacenost vakcinatorskog pokreta kao trgovine strahom. Ali nikada ovakvi komentari nece biti objavljeni, jer svako samo radi svoj posao, zar ne, drugovi novinari?