Prof. dr Mihail Čubinski o ruskoj masoneriji (drugi deo)

Tadašnji profesor Pravnog fakulteta u Subotici dr Mihail Čubinski održao je predavanje o istoriji ruskog slobodnog zidarstva u beogradskoj loži „Pobratimˮ, drugog februara 1926. Predavanje je zabeleženo u arhitektonskoj tabli koja se čuva u Arhivu Jugoslavije u Fondu 100.

Проф. др Михаил Чубински о руској масонерији (други део) Проф. др Михаил Чубински о руској масонерији (други део)
U nastavku predavanja, prema zapisniku koji je sastavio tajnik brat dr M. Velimirović, brat Čubinski je govorio:

„Posle smrti cara Aleksandra Prvog nastaje ustanak ʼdekabristaʼ. Velika gonjenja i teška reakcija i 1827. godine sve masonske lože definitivno zabranjene su bile u Rusiji. Slobodno Zidarstvo u Rusiji bilo je i suviše veliki pokret i ostavilo je svuda ozbiljne tragove svoga velikoga rada. Čuveni ruski literarni istoričar Aleksandar Pipin, koji nije pripadao bratstvu Slobodnih Zidara, tvrdi da Slobodno Zidarstvo ima velikih zasluga za buđenje ruskog naroda i veli da je Slobodno Zidarstvo u ruskom društvu pustilo duboke korene.

Sve do početka ruske revolucije gasi se život ruske masonerije. Istina, bilo je braće koji su i dalje ostali verni Velikoj Svetlosti, ali na kraju krajeva masonstvo se gotovo bilo ugasilo. Početak 20. veka Petrograd i Moskva stupaju u vezu, preko francuskih loža, sa braćom iz inostranstva. U toku revolucije politički momenti dominiraju nad svima ostalima, pa se ponovilo to što je bilo u Francuskoj revoluciji. U Rusiji nije bilo pravih i potpunih loža, ali i što je bilo ʼboljševizamʼ je sve srušio. Rušenje koje su boljševici u Rusiji počinili prevazilazi Atilu i Nerona. Nastupilo je strahovito bekstvo iz Rusije na sve četiri strane sveta i sada se u izbeglištvu nalazi preko dva milijuna Rusa ‒ rasejanih svuda ‒ čak do Abisinije i Brazilije.

U Rusiji se ipak pojavljuje renesansa ruske masonerije, i ako se sada tamo od boljševika vrši rušenje vere, porodice i svih moralnih pojmova. Težak je duševni i materijalni položaj ruskih izbeglica. Ipak je potreba za zbližavanje ruske emigracije sa masonima drugih zemalja. Pariz je zasada glavni centar ruske masonerije. Mnoge pariske lože popunjene su novim članovima ruske narodnosti i u nekim ložama radi se na ruskom jeziku. Ovim se nije sve završilo. Bilo je mnogo poštovanih ljudi, koji su upoznati bili sa Slobodnim Zidarstvom samo po klevetničkim spisima i mnogi su mislili da je masonerija u vezi sa boljševicima. Pri primanju ruskih neofita potrebna je vrlo velika opreznost. Prva ruska loža u Parizu je: Astrea ‒ po imenu prve lože u Rusiji. Druga je: Sevrnoe Siяnie (Polarna Svetlost). Obe lože rade po ritualu ‒ tu rade braća Kondaurov, Polovcev i drugi. Od 1924. godine u Parizu postoji i loža Hermes. Cilj je razrađivanje onih pitanja koja su u vezi sa ruskim preporođajem od boljševika. Tu se može ući samo ako kandidat napiše temeljni referat, koji će služiti ciljevima zidanja. Interesi opšteg blagostanja moraju biti iznad svega. Do sad su tamo pisali referate braća Makšejev i brat Mihalil Čubinski: o zakonodavstvu posle boljševizma. Boljševizam je sve srušio, i život i zakonodavstvo mora se iz temelja menjati. Život će tražiti nove norme. Biće nove državne formacije. Novi faktički i pravni odnosi."

Ovaj duži citat naveli smo i zbog toga što jedan „beli" Rus, koji je od boljševika pobegao u Kraljevinu SHS, govori o odnosu između slobodnog zidarstva i ruske revolucije. Brat Čubinski kritički piše o boljševizmu i boljševicima, suprotno onima koji smatraju da su masoni stajali iza rušenja carizma i Oktobarske revolucije, pa, prema tome, i iza boljševizma. On ih smatra velikim protivnicima.

Predavanju u loži „Pobratim", prema arhitektonskoj tabli, prisustvovali su: starešina Damjan Branković, prvi nadzornik brat dr Hugo Horovic, besednik brat Dabinović, drugi nadzornik brat Raša Ćuković, tajnik brat dr M. Velimirović, dvernik brat Milosavljević. Uz njih još 85 braće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво