Jubilej Katedre za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Katedra za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu osnovana je pre 125 godina. Izučavanje pedagogije kao akademske discipline počelo je u Liceju (osnovan 1838. godine), a nastavilo se na Velikoj školi (osnovana 1863. godine) i Univerzitetu u Beogradu (osnovan 1905. godine).

Na Filozofskom fakultetu Velike škole od 1873. godine obrazovani su i budući nastavnici srednjih škola u Srbiji, te je pedagogija postala sastavni deo njihovog obrazovanja.

Posebno značajna godina za razvoj pedagogije kao univerzitetske naučne discipline jeste 1892, kada je dr Vojislav Bakić izabran za profesora na Katedri gimnazijske pedagogike s metodikom. Ubrzo je osnovao Pedagoški seminar u okviru kojeg je, nekoliko godina kasnije, za studente bila obezbeđena i škola vežbaonica.

Osnivanjem Univerziteta 1905. godine, položaj pedagogije je u sistemu akademskog obrazovanja značajnije izmenjen. Od 1900. godine pedagogija čini posebnu naučnu grupu sa filozofijom, a od 1927. godine postoji kao samostalna naučna grupa ‒ pedagoška grupa. Nosioci nastave pedagogije u ovom periodu su dr Vićentije Rakić i dr Milan Šević, koji nastavu i rad u pedagoškom seminaru postavljaju na savremene osnove. Treba pomenuti i da su od tridesetih godina u nastavi pedagogije na kraće vremenske periode angažovani i dr Dimitrije Kirilović, dr Artur Libert i dr Vladimir Spasić.

Nastavu iz pedagogije u ovom periodu pohađaju budući nastavnici srednjih škola, a temeljnije je studiraju budući nastavnici učiteljskih škola i školski nadzornici.

Iz grupe za pedagogiju 1962. godine nastaje Odeljenje za pedagogiju. Tada u studijskim planovima dolazi i do značajne promene koja je u vezi sa novim profilisanjem stručnog pedagoškog kadra. Studenti se od petog semestra studija usmeravaju u jednom od tri pravca: u pravcu predškolske pedagogije, u pravcu metodike osnovnoškolskih predmeta i u pravcu teorije i metodike obrazovanja odraslih.

Prof. dr Nikola Potkonjak, prof. dr Jovan Đorđević, prof. dr Vladeta Tešić, prof. dr Aleksandra Marjanović, prof. dr Dušan Savićević, koji su potekli iz prvih posleratnih generacija studenata pedagogije, utemeljili su pedagošku nauku i studije pedagogije.

Godine 1979. u okviru Odeljenja za pedagogiju diferencira se studijska grupa za andragogiju, te se proširuje i naziv u ‒ Odeljenje za pedagogiju i andragogiju.
Danas u okviru studijske grupe za pedagogiju postoje: Katedra za opštu pedagogiju, metodologiju i istoriju pedagogije, Katedra za didaktiku sa metodikom, Katedra za predškolsku pedagogiju i Katedra za školsku pedagogiju.
Na Grupi za andragogiju postoje osnovne, master i doktorske studije zasnovane na izučavanju većeg broja andragoških disciplina koje se bave opštim i specifičnim problemima učenja i obrazovanja odraslih.

Zaposleni na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju u proteklih deset godina učestvovali su na oko stotinu naučnih i istraživačkih projekata, pri čemu više od polovine čine međunarodni projekti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво