Festival nauke: Jedan na jedan!

Jedanaesti Festival nauke prirediće od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu najbolju naučnu zabavu za sve uzraste. Reč je o najvećem naučnom festivalu u regionu.

Svi zainteresovani i ove godine moći će da ʼizađu na crtuʼ najvećim naučnim izazovima i da u neposrednom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

„Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog, desetog festivala, kada smo zabeležili kako rekordan broj učesnika tako i rekordan broj posetilaca iz celog regiona, ovogodišnji festival nauke predstavlja početak jednog novog ciklusa. Težimo da iz godine u godinu rastemo i razvijamo se, kako bismo kroz interaktivne postavke približili publici novitete i najsavremenija naučna saznanja na razumljiv i popularan način", navodi Ana Petrović, direktorka Festivala.

„Kretanje ima veliku važnost u svakodnevnom životu svih nas, predstavlja i jednu od osnovnih osobina živih bića" ‒ govoreći o pokretu kao centralnoj temi festivala, Ana Petrović dodaje da iza pokreta leži čitava nauka, što će pokušati da približe na ovogodišnjem festivalu.

Raznolik program

Festivalski program ove godine podeljen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama sedam, osam i devet, dok je eksplozivna Naučnofantastična bina ove godine smeštena u Halu pet.

S posebnom pažnjom kreiran je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama pod nazivom Nauka u pokretu.

„Slogan ʼJedan na jedanʼ najbolje opisuje našu težnju i želju da nauku predstavimo direktno ‒ ʼjedan na jedanʼ kroz predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice i dokumentarne filmove. Program je veoma raznolik ove godine, sa dosta novih učesnika, što nas čini ponosnim", navodi glavna koordinatorka festivala, dr Aleksandra Patenković.

Posetioci će proći kroz različita geološka doba od postanka planete, kroz život u najširem obliku; moći će da isprate formiranje i kretanje živih bića i čoveka ‒ kroz pokret i sport.

Pored zone Nauka u pokretu (Hala devet), novitet na ovogodišnjem festivalu je i Mala naučna bina Jedan na jedan, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti, a sve će biti prilagođeno kako starijim tako i mlađim posetiocima.

Najmlađe radoznalce i ove godine dočekuje razigrana Mala zona (Hala 8), dok će tinejdžeri zaljubljeni u nauku moći da se druže sa svojim genijalnim vršnjacima u zoni Ekspertinejdžera (Hala 9).

Svetske naučne zvezde

Festival će okupiti i veliki broj naučnih zvezda iz celog sveta. Na Naučnofantastičnoj bini zablistaće boje Poljske, Estonije, Bugarske, Izraela. Iz Francuske stiže Pariska cirkuska akademija La belle Apocalypse, čiji će predstavnici u saradnji sa fizičarom publici pojasniti kako to cirkuski izvođači uspevaju da prkose gravitaciji, dok iz Austrije dolazi kompanija OMAi, koja će omogućiti posetiocima da pomoću ajpoda izraze svoju kreativnost uz virtuelno slikanje grafita.

Najveća zvezda ovogodišnjeg festivala biće Stiv Vulf, naučni komunikator iz Sjedinjenih Američkih Država. On će demonstrirati naučne principe koji stoje iza specijalnih efekata u holivudskoj filmskoj industriji. Vulf ima dvadeset pet godina iskustva u tom poslu i sa svojim timom stoji iza brojnih kaskaderskih vratolomija i neverovatnih scena koje oduzimaju dah u svetskim blokbasterima, a do sada je sarađivao sa zvezdama kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Tom Henks i mnogi drugi.

Nauka je zabavna

Zabavan izazov na Koriolisovoj vrtešci dočaraće deo zadataka kroz koje prolaze kosmonauti u pripremama za osvajanje svemira, a razigrani laseri poigraće se sa našim refleksima i pokušati da zbune čak i posetioce sa najboljom koncentracijom.

Oni hrabri će moći da se suoče sa svojim strahovima pomoću virtuelne realnosti, a najznatiželjniji među njima mogu da pokušaju da zavaraju poligraf. Ljubitelji životinja biće u prilici da odmere svoju brzinu sa omiljenim drugarima iz sveta divljine, dok će svi ljubitelji cirkuskih akrobacija moći da savladaju veštine uz koje cirkuskim umetnicima kršenje prirodnih zakona ide od ruke.

Uz obilje izazova iz sveta virtuelne realnosti, posetioce koje zanima tehnologija čekaju i neki jednostavniji zadaci ‒ npr. moći će da pomeraju kursor koristeći sopstvene zenice.
Psihološke igrice pokušaće da pomute radoznale umove, dok će simulacije čeonih sudara otrezniti prisutne dovoljno da vezivanje pojasa više nikada ne vide kao bezbednosnu rutinu koja se neretko preskače.

Geografska avantura bogatija je za izazov sklapanja tektonskih ploča uz izbegavanje svih potencijalnih zemljotresa i ostalih nepogoda. Put kroz istoriju, na krilima arheologije, biće mnogo zanimljiviji kada se zainteresovani upuste u rešavanje arheoloških izazova i prepreka sve do pronalaska blaga zakopanih kako u ovoj tako i u virtuelnoj realnosti.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво