Neprolazna priča o Prolazu divova

Fin Mekul je živeo na ostrvu koje danas zovemo Irska. Njegov neprijatelj Benandoner je živeo sa druge strane mora, u zemlji koju danas zovemo Škotska. Jednog dana Fin i Benandoner rešiše da odmere snage, jedino pitanje bilo je kako će savladati prepreku kakvu je predstavljalo more. Međutim, za njih ta prepreka nije bila toliko velika ‒ Fin i Benandoner bili su divovi.

Fin je rešio da napravi stazu koja će ga dovesti do neprijatelja; bio je žedan dvoboja i siguran u svoju pobedu. Zato je brzo pobacao kamene ploče u more, one su mu poslužile kao staza. Stigavši uvereno do Škotske, Fin je doživeo nešto sasvim neočekivano ‒ Benandoner je bio neuporedivo masivniji od njega, zbog čega se njegova velika hrabrost odjednom pretvori u divovski strah, te Fin glavom bez obzira pobeže nazad na svoje ostrvo.

Razgnevljeni Benandoner pohita za njim, ne sluteći šta će ga dočekati na kraju staze...Fin Mekul je imao mudru ženu Unu. Kada je prestravljen utrčao u kuću, rekavši joj da ga juri škotski div, ona ga preruši u bebu i reče mu da se tako i ponaša. Benandoner stiže do kraja staze i vide Finovu i Uninu kuću, razjaren upade u nju i vikne: „Gde je onaj Fin Mekul što je došao da me izazove?", a Una na to reče: „Ne znam ja ko je Fin Mekul, ovde takav ne živi, već ja, moj muž i naša beba." Benandoner na to pogleda u ogromnu bebu u koju se Fin prerušio i prestravljeno pomisli: „Koliki li je tek otac ako je beba ovolika?!", i iz istih stopa dade se u trk, nazad do svog ostrva.

Kako bi osigurao da strašan div iz Irske nikada ne stigne do njega, razrušio je usput celu popločanu stazu i razbacao kamenje po moru. I tako je nastao Prolaz divova.

Postoji i druga verzija: pre šezdeset miliona godina došlo je do vulkanske erupcije koja je stvorila kaskadnu liticu od 40 000 spojenih šestougaonih bazaltnih stubova. Ta oblast nazvana je Prolaz divova.

Irci ističu da radije veruju u prvu verziju jer je „uverljivija". U to biste se uverili i sami kada biste videli to čudo prirode. Naime, na samom severu ostrva, čije su obale uglavnom strme litice, nalazi se taj naizgled utabani put koji vodi pravo u more, i u njega uranja.

Najfascinantnija odlika jesu upravo ti stubovi, koji imaju gotovo identični šestougaoni oblik kao pločice koje se često mogu videti na gradskim ulicama - uvećane deset puta. Slične bazaltne ploče pronađene su i na morskom dnu u moru između Irske i Škotske, a sam kraj staze nalazi se na škotskom ostrvu Stafa, tačnije u Fingalovoj pećini.

Pored toga, na lokalitetu se nalaze i brojne strukture neobičnih oblika poput Benandonerove čizme ‒ koja mu je spala sa noge, budući da je bio u tolikoj panici dok je bežao ka Škotskoj, kamile Hemfrija koju je Fin jahao, ili dimnjaka Finove i Unine kuće.

Kada vidite te prizore, učiniće vam se da zaista ne postoji logičnije objašnjenje od priče o divovima koji su nekada živeli na tim zelenim, kišnim ostrvima.

Smatra se da je neobična tvorevina nastala usled nekoliko talasa erupcija, tokom kojih je došlo do brzog hlađenja bazaltne lave. Međutim, Prolaz divova nije jedinstvena pojava u svetu. Postoje brojne lokacije, čak i mnogo veće i atraktivnije, na kojima se mogu videti čudesni oblici nastali brzim hlađenjem bazaltne lave.

Zašto je onda Prolaz divova najpoznatija? Možda zato što ne samo što očarava svojim neverovatnim izgledom već nas svojom pričom uvlači u neki davni svet dečje uobrazilje u kom su svet gradili divovi, čarobnjaci i vile.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво