Industrija 4.0

Šta nam donosi četvrta industrijska revolucija? Evropa je inovativno društvo, a šta to društvo namerava i koji su mu ciljevi, trendovi i zablude? Beograd je bio domaćin čuvenom profesoru Branku Kataliniću, čije obrazovne titule teško možemo nabrojati.

Prof. dr Branko Katalinić je za svoj pronalazak i patent ‒ projekat nazvan „Sinergijaˮ ‒ dobio počasno austrijsko državljanstvo. Redovni je profesor Tehničkog univerziteta u Beču i gostujući predavač na mnogim svetskim univerzitetima.

Profesor je održao predavanje „Industrija 4.0ˮ u punoj sali Visoke škole modernog biznisa. Tom prilikom je govorio i za Internet portal RTS-a o promenama koje donosi četvrta industrijska revolucija.

Živimo u 21. veku, veku novih tehnologija. Šta nam one donose?

‒ Dvadeset prvi vek biće vrlo zanimljiv kada je reč o razvoju tehnologija i svih ostalih nauka. Razvijaće se nove nauke i njihove materijalne realizacije u vidu tehnologija tako što će čovek imati sposobnost da se adaptira i napravi balans i dobrobit za sve ljude. Koncept informacionih tehnologija pretače se u sve segmente društva i razvijaju se nove strategije u području usluga humanitarnog rada, prodaje... Nove tehnologije bez kontrole i pripitomljavanja donose traženje novih oblika koji su primenjivi i prihvatljivi običnom čoveku.

Šta nam donosi industrija 4.0?

‒ Industrija 4.0 znači objedinjavanje svega što se može objediniti u funkcijske mreže ‒ od ideje, do projektovanja, od potražnje do prodaje. To objedinjenje je ključni algoritam uspeha u svetu. Kada danas gledamo svet i kada bismo ga opisali u jednoj reči, verovatno bi ta reč bila globalizacija, ona ga najbolje opisuje. Svet mora biti policentričan. Mora biti jedan američki, jedan kineski, jedan evropski... i nema istog obrasca, diktature, demokratije. Industrija 4.0 će izmeniti svet radikalno i nepovratno.

Patentirali ste projekat „Sinergija", koji Vam je doneo austrijsko državljanstvo. Da li biste nam rekli nešto više o tom poduhvatu?

‒ Ja sam dobio počasno austrijsko državljanstvo kada sam realizovao fleksibilni proizvodni sistem u fabrici „Engelˮ u Sankt Valentinu. To je do sada najkompleksniji proizvodni sistem napravljen na kugli zemaljskoj. Projekat je finansirala Republika Austrija da bi razvila nove tehnologije i pokazala svetu da je kao država prisutna u svetu visokih tehnologija. To je bilo počasno državljanstvo koje sam dobio od predsednika Republike Austrije a u istom danu je uručeno državljanstvo i ruskom baletanu Nurejevu.
Ja sam savetnik dr Štola, on je jedan od dva brata koji poseduje Koncern „Festo" ‒ vodeći u svetu za automatizaciju. Njegov sam savetnik za saradnju sa univerzitetima nauke i svim ostalim institucijama gde se generiše i sistematizuje, prenosi znanje sa pojedinca na grupu ili sa generacije na generaciju. U Rusiji sam povezao tehničke fakultete u mrežu obrazovanja.

Da li biste napravili paralelu studija u Austriji i u Srbiji?

‒ Postoje određene predrasude koje se neguju u mnogim zemljama Istoka. Jedna od njih je da je negde drugde bolje. Ceo svoj život proveo sam između svetova i znam šta znači biti gastarbajter. U odgajanju novih generacija nedostaje vera u budućnost. Po mom mišljenju, treba raditi na ljubavi prema svojoj zemlji, mladi ljudi treba da odu, ali ne u ljutnji kao što je to danas. Rešenje je da idu da vide svet i tamo u tom svetu naprave svoju mrežu i upoznaju ljude drugih kultura; kada su uspešni i kada su čvor te mreže, da uzmu taj čvor i dođu u Srbiju. To je jedini algoritam uspeha.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи