Video-igre: Počelo je „Tenisom za dvojeˮ

Prve video-igre pravljene su pomoću IBM računara koji su korišćeni u vojne svrhe: za razbijanje lozinki i izračunavanje putanja ispaljenih raketa. Jedna od najranijih igara, veruje se i druga po redu ikada napravljena, jeste „Tenis za dvojeˮ iz 1958. godine. Programiranje nakon „Tenisaˮ počinje sve više da se razvija i širi. Ideja o video-igrama postaje sve popularnija.

Godine 1970. počinje proizvodnja arkadnih sistema za igranje. Pong iz 1972. je prva komercijalno uspešna igra. Sa usavršavanjem tadašnjih računara kreće i evolucija video igara. Jedna od prvih poznatijih firmi za izradu igara i igračkih sistema bio je „Atari".Osamdesete godine donose egzotične boje u svet video-igara koje se, kao i kućne igračke konzole, i dan-danas igraju. Godine 1980. izlazi Pakman, a „Nintendoˮ 1981. godine izbacuje igru Donki Kong, gde se po prvi put pojavljuje Super Mario.

Ali nije sve ostalo tako bajno, 1982. izlazi jedna igra koja će zauvek promeniti lice igračke industrije. To je „Atarijevaˮ video-igra I-Ti vanzemaljac, kreirana po istoimenom filmu, često nazivana i „najgorom igrom ikada napravljenom". Ta igra je izazvala kolaps čitave zapadne igračke industrije. Više od tri miliona primeraka je vraćeno, kupci su bili nezadovoljni, a kritičari surovi u ocenama.

To je omogućilo firmi „Nintendo" da se pomoću svoje najnovije igračke konzole infiltrira na Zapad i postane vodeći proizvođač i distributer. Godine 1985. u Americi izlazi „Nintendova" konzola NES a sledeće godine i Super Mario ‒ jedna od najpopularnijih i najprodavanijih igara ikada. Iste godine izlazi i Legenda o Zeldi, igra čiji nastavci i danas izlaze.

Narednih godina pojavljuju se sve popularniji i poznatiji naslovi. Godine 1989. izlazi „gejm boj" ‒ ručna igračka konzola, a sa njom i „tetris".

Tokom devedesetih godina video-igre prelaze iz osmobitnih na šesnaestobitne varijante, grafika postaje sjajnija i lepša. Programiranje postaje komplikovanije a igračke konzole sve naprednije. Godine 1993. izlazi originalni Dum ‒ prva pucačka igra, koja je donela pravu revoluciju u svet video-igara. Iste godine izlazi i prva konzola „plejstejšn", kao i neki od legendarnih i najpoznatijih naslova, a tri-de grafika se sve više usavršava.

U isto vreme personalni računari postaju poznati kao igračke konzole. Godine 1998. izlazi najpoznatija i, kako mnogi tvrde, najbolja pucačka igra Half-lajf.

Igre novog milenijuma

A sada napuštamo devedesete i idemo u novi milenijum. Dvehiljadite donose „plejstejšn 2" konzolu, igre postaju sve komplikovanije a uskoro se pojavljuje i „iks-boks" konzola za igre. I računari dobijaju svoje ekskluzivne igre kao što su Dijablo 2, Deus eks i Sims.

U periodu od desetak godina izlaze neki najpoznatiji naslovi kao što su Half-lajf 2, Hejlo, Gitar hiro i ostali. Video-igre postaju sve zahtevnije, računari jači, pojavljuju se nove igračke konzole kao što su „Wii", „plejtejšn 3" i „iks-boks 360"...

Kako bi doživljaj bio što realniji i verniji, pucačke igre su oduvek pravljene sa fantastičnom grafikom i trodimenzionalnim okruženjem (kada je to tehnički postalo moguće).

Od matematike do video-igre

Iza grafike, poligona i tri-de modela stoji matematika sa svim „svojim naoružanjem". Kako su matematičari napredovali, tako je i grafika bile sve bolja i bolja. Danas čak postoje i posebni dramaturzi koji pišu priče i scenarije za video-igre.

Nakon što se smisli koncept, prelazi se na matematiku. Endžin je, jednostavno rečeno, motor igre. On pokreće svaku igru i služi kao okvir unutar koga je implementirana igra, a u isto vreme i kao njena suština. Igre se obično raspoznaju po motorima pomoću kojih su sastavljene.

Half-lajf 2 koristi Sors endžin, GTA IV koristi Euforija endžin, a Soma, jedna od manje poznatih igara, koristi HPL 3 endžin. Motori video-igara se uglavnom pišu u C++ ili C# programskim jezicima, ali postoje i drugi, možda jednostavniji jezici za pisanje igara. Tu svakako spadaju HTML, lua, pajton, java i drugi.

Da bi se napisala čitava igra pomoću programskog jezika, potrebno je poznavanje uglavnom linearne algebre, matrica, trigonometrije i planimetrije. Programiranje je zabavan, ali i komplikovan posao, koji se uči godinama.

Dok programeri rade na osnovnom kodu igre, tri-de dizajneri, animatori, kao i matematičari sa dobrim poznavanjem tri-de prostora, rade na modelima koji će biti animirani u igri.

Iza svakog modela i grafike stoje geometrija, vektori i izometrijske transformacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво