Najlepše svetske knjižare: „El Ateneo grand splendidˮ u Buenos Ajresu

Omiljena argentinska knjižara, jedna od najlepših u svetu, nalazi se u zgradi koja je podignuta kao pozorište „Grand splendidˮ, u Buenos Ajresu. Danas, posetioci knjižare mogu da predahnu u kafeu na sceni na kojoj su nastupale tango legende.

Pozorište „Grand splendid" izgrađeno je 1919. godine na površini od dve hiljade kvadratnih metara. Maks Gliksman, austrijsko-jevrejski imigrant, stigao je u Argentinu 1890. i zaposlio se u fotografskom studiju. Posle dvadeset godina postao je osnivač argentinske muzičke industrije. Gliksman je prihvatio kulturno nasleđe svoje druge domovine i kao veliki zaljubljenik u tango odlučio da izgradi pozorište koje će okupiti najznačajnije umetnike i pevače tog doba, kao što su: Karlos Gandel, Fransisko Kanaro, Roberto Firpo, Ignasio Korsini. Na početku smatran plesom bordela i nižih socijalnih slojeva, tango je prihvaćen najpre od strane mnogobrojne imigrantske populacije u Buenos Ajresu, a 1919. godine dobio je i svoju, velelepnu zgradu.

Pozorište, radio, bioskop...
U kancelariji na spratu pozorišta, Gliksman je osnovao radio-stanicu „Splendid" i započeo muzičku industriju. Ploče sa etiketom „Diskos Gliksman" i tango muzikom osvajale su Evropu.

Uskoro se, međutim, pozorište pretvorilo u luksuzni bioskop, a projekciju nemih filmova pratilo je živo izvođenje tango orkestra. Posetioci su imali priliku da prvi put vide i film „Božanstvena dama" Frenka Lojda iz 1929. godine. Taj film je snimljen u Holivudu, u vreme tranzicije sa nemog, na zvučni film; muzička podloga i efekti su bili nasnimljeni, za razliku od dijaloga. Početkom 70-ih, bioskop je, nakratko, ponovo pretvoren u pozorište, pa opet u bioskop. Poslednji film prikazan 1991. u „Grand splendidu" bila je „Američka lepota".

Pozorišne lože za čitanje
„Grand splendid" je delio sudbinu Argentinaca, devedesetih je počela inflacija, velika finansijska kriza pristizala je u salvama. Zgrada je počela da propada. Onda je stigao spas od grupe ILHSA i lanca argentinskih knjižara „El Ateneoˮ. Uzeli su zgradu u zakup, pretvorili je u muzičku prodavnicu i knjižaru, uloživši u renoviranje.

Arhitekta Fernando Manzone se potrudio da očuva enterijer „Grand splendida", onako kako su ga, jedan vek ranije, izgradile njegove kolege Pero i Tores Armanjol. Prekrasna centralna kupola zadržala je originalne, romantičarske freske Nazarena Orlandija. Nekadašnji amfiteatar sa hiljadu pedeset mesta sada zauzimaju police sa knjigama, oko 120.000 Ateneovih naslova. Lože su ostale ukrašene originalnim ornamentima i teškim crvenim draperijama.

U popodnevnim časovima pijanista svira, a zbog odlične akustike te impresivne zgrade, muzika se čuje u svakom ćošku knjižare. U proteklih sto godina, u tom zdanju su bile prisutne različite izvođačke umetnosti. „El Ateneo grand splendid" nastavlja nit sa argentinskom bogatom kulturom, tradicijom, muzikom i tangom. Tango se od 2009. nalazi na Uneskovoj listi svetske nematerijalne baštine.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво