Poziv srednjim školama za učešće u projektu iz robotike i programiranja

Do 10. decembra 2017. traje konkurs za učešće u projektu „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“. Program dodatnog obrazovanja iz robotike i programiranja namenjen je nastavnicima i učenicima srednjih škola iz Srbije i Hrvatske, a organizuje ga Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa partnerskom organizacijom „Osijek Software Cityˮ iz Hrvatske.

Izabrane škole dobiće paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti).

Projekat traje šest meseci i obuhvata seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u onlajn fazi. Izabrane škole će sa svojim timovima (jedan nastavnik i dva učenika) imati prilike da uz najbolje stručnjake iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD razvijaju znanja iz programiranja, robotike i uče o inovativnoj nastavi i drugim temama u STEM oblasti.

Prvi takav seminar se održava u Istraživačkoj stanici Petnica od 13. do 17. januara 2018. godine. Nakon toga slede aktivnosti unutar samih škola sa robotskim paketom koji dobija svaka škola, kao i onlajn faza učenja i realizacije malih naučnih projekata. Završni seminar se odigrava u Biznis inkubatoru Sveučilišta u Osijeku od 25. do 30. juna 2018. godine.

„Obrazovanje u oblasti nauke, matematike, tehnologije i inženjerstva (STEM) ključno je za dalji razvoj svakog društva. Zbog toga pokušavamo da osnažimo škole da pokrenu svoje školske sekcije kako bi učenici koji žele da nauče nešto više ‒ imali i gde to da nauče. Petnica će i dalje nastavljati da organizuje obrazovne programe i za učenike, ali i za nastavnike, u naučnim oblastima sa najviše potencijala za razvoj", naglasio je za Portal RTS-a programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić, pozivajući nastavnike srednjih škola da se prijave putem onlajn formulara koji se može naći na sajtu IS Petnica.

Škole koje budu izabrane za učešće u obrazovnom programu obavezuju se da će program ispratiti u celosti, kao i da će dobijeni set za robotiku aktivno koristiti i nakon završetka projekta.

Priredila: Jelena Micić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво