Necenzurisani ‒ kada mladi progovore o vrednostima

Kakve su tvoje vrednosti? Šta ti je važno u životu? Koje su tvoje moći? Mali čovek naspram agresije ‒ ko će pobediti? Da li možeš da se (iz)boriš protiv korupcije? Šta je za tebe ljubav? Koliko možeš i smeš? U čemu su tvoja snaga i tvoja moć? Kakvi su tvoji stavovi? Ideali? Sva ta pitanja se postavljaju pred mlade ljude koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u ponekad zbunjujućoj realnosti. Postavili su ih i učenici nekih srednjih škola u Beogradu, a odgovor je jedna pozorišna predstava.

Predstava se zove „Necenzurisaniˮ, a nastala je kao rezultat edukativno-kreativnog programa koji je Grupa „Hajde da..." sprovela sa srednjoškolcima sa teritorije Grada Beograda, a u okviru projekta „ODELI ME! ‒ EU i nacionalni i kulturni identitet: istine i predrasude".

„U okviru ovog programa smo se, kroz obradu književnih dela, bavili slikom Evrope i njenih vrednosti, uočavajući sličnosti i razlike između našeg i šireg kulturnog prostora.

Neke od tema koje smo obrađivali su: interkulturalno razumevanje, nacionalni identitet, kulturološki obrasci, religijska različitost i religijska tolerancija, odnosi moći unutar društva, kao i između država, mali čovek i ideali, geopolitičke predrasude, ljubav, odnos prema manjinama, pitanje ljudskih prava, rodnih pozicija", kaže Milica Ponjavić, koja je među voditeljima programa.

Predstava će biti održana u bioskopu „Reks", a izvode je učenici škola koje su bile partneri na projektu: Medicinska škola Zvezdara, Sedma beogradska gimnazija i Pravno-birotehnička škola „Dimitrije Davidović".

Projekat je finansiralo Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Osim navedenih škola, partneri su bili i „Unija srednjoškolaca Srbije", Kulturni centar „Reks".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво